Politika

Đukanović - Gašparovič: Snažna podrška Slovačke

1704djukanovic
P
redsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović kazao je danas u Bratislavi da su euroatlantske integracije uslov trajne stabilnosti Zapadnog Balkana. Na početku zvanične posjete Slovačkoj, crnogorski premijer je razgovarao sa predsjednikom Ivanom Gašparovičem, o unaprjeđenju saradnje između dvije države, kao i snaženju ekonomskih odnosa.

Đukanović - Gašparovič: Snažna podrška Slovačke
Portal AnalitikaIzvor

Gašparovič je kazao kako je uvjeren da će crnogorska Vlada nastaviti sa reformama kako bi ostvarila cilj - ulazak u EU i NATO. On je Đukanoviću ponovio spremnost Slovačke da pomogne Crnoj Gori na tom putu.

Sagovornici su se složili da mogućnosti za razvoj bilateralne saradnje ima, posebno u energetskom sektoru.

"Slovačka ima dugu tradiciju u izgradnji malih hidroelektrana, u čemu bi željeli intenzivirati saradnju", izjavio je slovački predsjednik.

Đukanović je Slovačkoj zahvalio na dosadašnjoj podršci u integracionim procesima.

"Vaša iskustva sa ulaskom u EU i NATO Crnoj Gori su vrlo korisna", kazao je Đukanović.

Crnogorski premijer se sastao sa premijerom Slovačke Robertom Ficom.

Premijer Đukanović istakao je veoma značajnu ulogu Slovačke na putu Crne Gore u Evropsku Uniju i NATO, dok je šef vlade Slovačke Robert Fico naglasio da njegova zemlja podržava euroatlantske ambicije Crne Gore i da će biti partner našoj zemlji na putu ka punopravnom članstvu.

- Slovačka vlada ima jasan stav po pitanju članstva u EU. Svaka članica koja želi da uđe u EU i ispuni kriterijume treba da bude dio evropske porodice. Slovačka vlada podržava procese integracija Crne Gore u EU, kao i cijelog regiona. Slovačka nije ni najveća ,ni najjača zemlja u EU ali podržava integracije Crne gore. Članstvo u EU donosi niz pogodnosti, kao što je ekonomski i socijalni rast kao i stabilnost zato i mislimo da bi Crna Gora Gora trebao što prije da postane članica EU – rekao je Fico, prenosi Pobjeda.

Fico je kazao da dvije države mogu sarađivati u sektoru energetike.

- Što se tiče privredne saradnje mislim da obije zemlje trenutno rješavaju iste probleme. Neki pokazatelji u slučaju obije naše zemlje su identični tako da postoje mogućnosti ulaganja u sektore energetike. Drago mi je što samo još jednom imao prliku da se sretenem sa Đukanovićem, naš prvi susret je bio 2010. godine tokom mog prvog mandata – kazao je Fico.

Crnogorski premijer Milo Đukanović je kazao da se na početku posjete Bratislavi mora kazati „veliko hvala“ Slovačkoj.

- Ovo je prlika u kojoj na početku moramo kazati veliko i iskreno hvala Slovačkoj, svim zvaničnicima na čelu sa premijerom Ficom za ono što su uradili i što rade na pružanju pomoći Crnoj Gori. Znamo koliko je ta podrška bila dragocjena 2006. godine kada je Crna Gora obnovila nezavisnost na, do tada, na Balkanu, nepoznat način. Uz asistenciju koji nam je tada pružila Slovačka uz učešće njenih diplomata, a jednako tako znamo koliko je Slovačka predata ideji ujedinjene Evrope, sve to predstavlja veliki potporu evropskim i evroatalntskim ambicijama Crne Gore, zahvaljujjući tome možemo reći da Crna Gora veoma dinamično ide ka svojim ciljevima, kazao je Đukanović.

On ističe da je veoma važno da se kroz transfer ideje Nacionalne konvencije kroz EU seli ono što je pozitivno slovačko iskustvo u Crnu Goru.

- Veoma nam je važna podrška Slovačke u NATO ambicijama. Kao što je poznato tu ima zadataka koje je još potrebno ispuniti tokom ove godine, tako da bi mogli početkom naredne godine našim NATO partnerima reći da smo spremni . Na nekim od tih poslova Slovačka Ima veoma značajna iskustva i tu nam mogu biti od pomoći Đukanović je naglasio da iako dvije države imaju u kontinutetu odlične političke odnose, koji su izašli iz sfere konvencinalnog državnih odnosa, možemo govoriti o sferi prijateljskih odnosa, ekonomska saradnja se mora intezivirati, rekao je Đukanović, prenosi portal Pobjeda.

Sjutra će Đukanović biti gost parlamenta i razgovarati sa slovačkim privrednicima i biti počasni gost na bezbjednosnom formu GLOBSEC, koji počinje u Bratislavi.

izvor: rtcg.me, foto:gov.me

Portal Analitika