Politika

Evropski parlament o rezoluciji o Crnoj Gori

17evropski_parlamentok
E
vropski parlament danas bi trebalo da raspravlja o rezoluciji o Crnoj Gori, kojom se apeluje da crnogorski parlament ustavnim odredbama treba da ojača nezavisnost i integritet pravosuđa i tužilaštva. Agencija MINA sazanaje iz Brisela da se ne očekuju izmjene u odnosu na postojeći predlog rezolucije.

Evropski parlament o rezoluciji o Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor


U Nacrtu rezolucije o Crnoj Gori navodi se da je njeno izborno zakonodavstvo većinom u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i OEBS-a.



“Crnogorski pravni okvir mora biti potpuno usklađen sa OEBS-ovim preporukama prema kojima nijedan građanin pri glasanju ne može imati nepotrebna ograničenja”, navodi se u Nacrtu rezolucije koju je pripremio izvjestilac

Čarls Tanok

.



U tom dokumentu zvanična Podgorica se poziva da i dalje unapređuje izborne liste i transparentnost finansiranja kampanja, da bi se, kako se navodi, spiječili svi oblici moguće zloupotrebe, “a posebno državnih resursa u političke svrhe”.



Dodaje se da se, u skladu sa preporukama OEBS-a, mora jačati povjerenje javnosti u izborni process.



U rezoluciji se apeluje da crnogorski parlament mora da odredbama Ustava jača nezavisnost i integritet pravosuđa i profesionalnu autonomiju Tužilačkog savjeta.



Tanok smatra da je dobro što je nadzorna uloga Skupštine ojačana usvajanjem Zakona o parlamentarnoj istrazi.



“Nadzorna uloga parlamenta se mora jačati pogotovo u borbi države sa organizovanim kriminalom i korupcijom”, kaže se u rezoluciji.



Navodi se i da parlament, kroz politički dijalog, mora biti aktivnije uključen u pregovore sa Evropskom unijom.



“Više skupštinskih Odbora mora značajnije nadzirati taj proces, a parlament mora kontrolisati i primjenu usvojenih zakona”, dodaje se u rezoluciji.



U tom dokumentu se žali što je korupcija i dalje raspostranjena i ohrabruje se Vlada da primijeni mjere protiv te pojave i konflikta interesa, što se, prema Tanokovoj ocjeni, može poboljšati usvajanjem novog zakona o finansiranju političkih partija.



U nacrtu rezolucije se ocjenjuje da je vrlo bitno da se postignu mjerljivi rezultati u istragama i presudama u slučajevima korupcije na visokom nivou.



Vlast, kako se navodi, mora da do kraja istraži slučajeve napada na novinare i ugrožavanja slobode medija.



“Zabrinjavajuće je da istrage u mnogo slučajeva fizičkih napada na predstavnike medija nijesu završene konačnim presudama”, precizirano je u rezoluciji.



Navodi se da Crna Gora ima konstruktivno ulogu u regionalnoj saradnji, ali se sa žaljenjem konstatuje da još nije riješila pitanje razgraničenja sa skoro svim susjedima.

foto: Blic.rs

Portal Analitika