Politika

KALUĐEROVIĆ: Napredak Crne Gore ka EU se reflektuje i u NATO savezu

17Kaludjerovicpocetna
S
avjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku Nebojša Kaluđerović ocijenio je u izjavi za Portal Analitika da posjeta visoke predstavnice Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku, baronese Ketrin Ešton predstavlja nastavak sadržajnog dijaloga i kontinuirane komunikacije između Vlade Crne Gore i najviših predstavnika Evropske unije.

KALUĐEROVIĆ: Napredak Crne Gore ka EU se reflektuje i u NATO savezu
Portal AnalitikaIzvor

Prva posjeta visoke predstavnice EU  Ešton Crnoj Gori,  ranije je dogovorena i ostvarena u sklopu njene posjete državama Zapadnog Balkana.

Baronesa Ešton je  počela ovu balkansku turneju  sa Crnom Gorom, koju je nazvala najsvjetlijom tačkom regiona, kazao je Kaluđerović u izjavi za Portal Analitika.

Kaluđerović je dodao da je tokom razgovora, premijer Đukanović, pored razmjene misljenja o regionalnim pitanjima, upoznao visoku predstavnicu EU sa aktivnostima Vlade u prva četiri mjeseca i projiciranim razvojem nase zemlje u narednom periodu. Posebno je pri tome istakao komplementarnost djelovanja Vlade na unapređenju životnog standarda građana i učvršćivanju vladavine prava s evropskim  integracionim procesima.

Baronesa Ešton je više puta istakla da Crna Gora služi kao primjer državama u regionu i naglasila da privremeno otvaranje i zatvaranje dva poglavlja u tako kratkom vremenskom periodu predstavlja  znak da sve države članice žele vidjeti Crnu Goru kao dio EU i da nas već tako doživljavaju, zbog naše posvećenosti  reformama, regionalnoj stabilnosti kao i doprinosa koji pružamo zajedničkoj vanjskoj i bezbjednosnoj politici i van našeg regiona, ističe Kaluđerović.

Prema njegovim riječima, Eštonova je, kao redovan učesnik i sastanaka NATO  na visokom nivou,  istakla da doprinos Crne Gore i na tom planu  nije prepoznat samo u okvirima EU već je, kao komplementaran proces, i jasno detektovan od strane NATO saveza.

Najveći dio razgovora bio je posvećen razmjeni mišljena o procesima u regionu Zapadnog Balkana, pri čemu su se sagovornici složili da su evropske integracije najbolja garanacija budućnosti državama Zapadnog Balkana. Taj put je zaista težak, njegove  dionice  sve zahtjevnije, ali je to put koji vrijedi proći, naglasila je visoka predstavnica Ešton.

Kaluđerović je dodao da na sastanku sa premijerom Đukanovićem nije bilo riječi o predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, jer to jednostavno  nije ni bila tema.

Na kraju sadržajnog i vrlo otvorenog razgovora Eštonova je posebno istakla da je impresionirana ljepotama Crne Gore i obećala da će ukoro ponovo doći, prenio je Kaluđerović svoje utiske sa jučeranjih razgovora.

Foto: rts.rs

Portal Analitika