Literatura

Rakočevićeva „Antologia Montenegrina“: Djela duboko uronjena u crnogorski kulturni i umjetnički milje

1704promocija
S
vojim izborom crnogorske poezije kroz četiri generacije pjesnika Bogić Rakočević dao je ne samo svoj sud najvrednijeg u našoj poeziji u stoljeću velikih ljudskih patnji i zadivljujućih dostignuća, već i poziva čitaoca na nova čitanja i izučavanja naše savremene književnosti, kazala je direktorica NB „Đurđe Crnojević“ Jelena Đurović predstavljajući djelo „Antologia Montenegrina“ na Cetinju.

Rakočevićeva „Antologia Montenegrina“: Djela duboko uronjena u crnogorski kulturni i umjetnički milje
Portal AnalitikaIzvor

Izbor crnogorske poezije XX vijeka koju je priredio Bogić Rakočević promovisana je sinoć u Nacionalnoj biblioteci „Đurđe Crnojević“ na Cetinju. Knjigu je nedavno objavila upravo Nacionalna biblioteka i Otvoreni crnogorski forum sa Cetinja.

Zato je Đurović istakla da je „publikovanje antologija uvijek poseban književni i lični izazov, kako za priređivača tako i za izdavača“.

U ime drugog izdavača, OCF-a, Milorad Popović se osvrnuo na to da „poezija u posljednjih tridesetak godina ide ka marginoj kniževnosti, dok sama književnost gubi svoje prvenstvo“.

- Rakočevićeva Antologija je najambiciozniji poduhvat ove vrste za nas. On je, čini mi se, sve uvrstio, iako bi svaki od nas to uradio drugačije. Vjerujem da će svi u Crnoj Gori ili van Crne Gore, koji se budu bavili našim pjesnicima, morati da konsultuju ovu knjigu - kazao je Popović.

Sam autor Antologije Bogić Rakočević rekao je da je knjigu pripremao nekoliko godina, a u širem smislu i duže, „jer se više od dvije decenije bavi književnom kritikom, a dobar dio autora koji su zastupljeni u njoj prati dugi niz godina“. On je dodao i da je nastajala nakon istoimenog televizijskog serijala, te da je u uvodnom tekstu objasnio svoj pristup: o svakom od 29 pjesnika napisao je esej, a svaki je pjesnik zastupljen sa po pet pjesama.

- Moj način pripreme i motiv je bio veoma jednostavan: izbor je sačinjen tako da su tu ušli oni pjesnici koji se sami eksponiraju i deklarišu da pripadaju crnogorskom poetičkom korpusu. A oni koji nijesu među živima, njihovo djelo je potpuno, duboko uronjeno u crnogorski kulturni i umjetnički milje - kazao je Rakočević i precizirao zašto ni jedna pjesnikinja nije zastupljena u antologiji.

- U  cijelom XX vijeku, nažalost, u sredini kakva je Crna Gora - patrijahalna, ratnička - nije bilo tako moćnih, snažnih ženskih glasova koji bi zaslužili svojom snagom, poetikom da se nađu u jednom ovakvom reprezentativnom djelu - kazao je Rakočević.

Ipak, sinoć su na Cetinju o ovom izuzetnom književnom poduhvatu govorile dvije dame.

Književnica i književna kritičarka Lidija Vukčević je kazala da „Rakočević u svojoj antologiji čini neku vrstu presedana“.

- On je vrlo sistematski, vrlo pažljivo, s mnogo ukusa sačinio antologiju u kojoj je intencija - možda i nesvjesna - njega kao sastavljača bila da stvori kanonsko djelo, djelo koje će biti reprezentativno u svakom pogledu, u kojem se ukrštaju poetski kanoni, vrlo često i disonantni, ali na sličnom fonu mediteranske osjećajnosti pjesnika.

Govoreći o ovoj Antologiji crnogorske književnosti XX vijeka, književna kritičarka dr Nela Savković - Vukčević napomenula je da je Rakočević o svakom pjesniku napisao esej, te da je ona svoje sažeto komentarisanje o izabranim umjetnicima sačinila kao cjelinu ličnog doživljaja Rakočevićevog teksta, kao i od integralnog čitanja njegovih citata.

- Antologija Bogića Rakočevića dokazuje važnost savremene poezije i značaj njenog preglednog promovisanja, vrednovanja i sistematizovanja. Antologiziranje je uvijek ambiciozan projekt, a Rakočević ga ostvaruje samouvjereno, iskustvom pjesnika i kritičara, svjestan da je svaki sličan presjek uvijek i subjektivan – smatra Savković - Vukčević i dodaje da je poseban značaj Antologije u tome što je „prvi put cijeli vijek obuhvaćen u sabranom djelu“.

Portal Analitika