Turizam

Održana IV sjednica Skupštine Nacionalne turističke organizacije Crne Gore

1604ntoskupstina
N
acionalna turistička organizacija ubuduće će se finansirati dijelom iznosa od prikupljene boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse, a ne samo iz opštih budžetskih prihoda, odlučeno je na danas održanoj sjednici Skupštine NTO.

Održana IV sjednica Skupštine Nacionalne turističke organizacije Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, na IV sjednici Skupštine, najvišeg organa upravljanja NTO CG, kojom je predsjedavao ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

Ministar se osvrnuo na ostvarene rezultate i značaj uloge promotivnih aktivnosti NTO, kao dijela ukupnih aktivnosti na kreiranju imidža destinacije.

Direktor NTO Saša Radović prezentovao je delegatima Skupštine Izvještaj o realizaciji programa promotivnih aktivnosti u 2012, Godišnji finansijski izvještaj i Program promotivnih aktivnosti i Finansijski plan NTO CG za ovu godinu. Skupština je jednoglasno usvojila ove dokumente i konstatovala da je „NTO CG u 2012. sve aktivnosti realizovala kvalitetno i u mogućem obimu i intezitetu shodno raspoloživom budžetu, što je značajno doprinjelo kvalitetnoj promociji Crne Gore i ostvarenju pozitivnih trendova u turizmu zemlje i turističkom prometu“.

Zaključeno je i da su Program rada i sve aktivnosti u 2013. godinu planirani u okvirima dodijeljenog budžeta koji, na osnovu aktuelnog Zakona o budžetu, iznosi 1.030.691 eura, što je za 27 odsto manje u odnosu na prošlu godinu. U skladu sa ovako redukovanim budžetom predviđen je i manji obim promotivnih aktivnosti, uz nastojanje da se finansijska situacija ne odrazi na kvalitet promocije na duže staze.

Skupština je zaključila da je potrebno obnoviti inicijativu da se uz podršku i saradnju Ministarstva turizma i održivog razvoja i Ministarstva finansija, prilikom narednih definisanja budžeta NTO omogući raspolaganje ukupno naplaćenim iznosom zakonom predviđenog dijela namjenskih sredstava.

- Na taj način NTO ne bi bila zavisna isključivo od opštih budžetskih prihoda, već bi se finansirala uglavnom iz namjenskih sredstava koja, u zakonom definisom dijelu, pripadaju NTO po osnovu boravišne takse, članskog doprinosa i turističke takse. Samim tim, NTO bi bila motivisana da učestvuje u efektivnijoj naplati ovih sredstava – istaknuto je na sjednici Skupštine.

Na inicijativu Ministra, biće formiran zajednički fond za pomoć lokalnim turističkim organizacijama sjevernog dijela, u kome bi participirale NTO i lokalne turističke organizacije sa primorja.

Skupštinu NTO čine predstavnici Vlade Crne Gore, svih lokalnih i regionalnih turističkih organizacija, kao i udruženja crnogorske turističke privrede, hotelskih kompanija i javnih preduzeća koje imaju uticaj na kreiranje turističkog proizvoda, visokoškolskih obrazovnih institucija za oblast turizma i strateški partneri NTO.

Portal Analitika