Politika

Protesti u subotu?

164df
P
redsjedništvo Demokratskog fronta DF će danas, nakon konsultacija sa predstavnicima ostalih opozicionih stranaka i civilnog sektora, odrediti termin uličnih protesta, koji će se najvjerovatnije održati u subotu, saznaju Vijesti.

Protesti u subotu?
Portal AnalitikaIzvor

Na sinoćnjem sastanku predsjedničkog kandidata Miodraga Lekića sa predstavnicima civilnog sektora i udruženja koja su ga podržala, odlučeno je da se kroz građanske proteste izrazi nezadovoljstvo zbog reakcija državnih insitucija na primjedbe na regularnost izbora.

Prema informacijama Vijesti iz DF-a, cilj protesta definisan je kao odbrana izborne volje građana.

Ustava i zakona, a tokom demonstracija neće biti isticana stranačka, niti nacionalna obilježja već obilježja Evropske unije.

"Protest će biti nadstranački, i treba da pokaže nezadovoljstvo građana zbog kršenja njihove izborne volje. Neće biti postavljani šatori u centru, niti će se demonstranti danima zadržavati na ulici. Poslaćemo poruku nadležnima i čekati njihove dalje reakcije", kazao je Vijestima jedan od učesnika sinoćnjeg sastanka.

Lekić bi danas trebalo da razgovara sa predstavnicima stranaka koje nijesu članice Fronta i nezavisnim intelektualcima. Nakon tog sastanka trebalo bi da se formira i operativni štab protesta.

Državna izborna komisija je ranije juče odbacila svih 17 prigovora Lekićevog štaba, među kojima je i zahtjev za poništavanje predsjedničkih izbora na svim biračkim mjestima na kojima se glasalo putem pisma. Predsjedništvo Fronta je ocjenilo da se radi o "verifikaciji izborne krađe".

Glasovima sedam članova iz vladajuće koalicije DIK je odbacio svih 17 prigovora na 28 rješenja opštinskih izbornih komisija, dok su za prihvatanje pritužbi bila četiri člana iz opozicije. Komisija je utvrdila da su neosnovani zahtjevi da se ponovi glasanje na biračkim mjestima, gdje u biračkom materijalu nema odluka o glasanju putem pisma.

Izvor: ND Vijesti, CdM

Portal Analitika