Abiznis

Dragi traži ubrzanu integraciju eurozone

164ecbcentralaok
P
redsjednik Evropske centralne banke (ECB), Mario Dragi /Draghi/, pojačao je pritisak na vlade zemalja eurozone da ubrzaju s planovima integracije, kako bi se riješili ključni problemi u zoni primjene jedinstvene evropske valute.

Dragi traži ubrzanu integraciju eurozone
Portal AnalitikaIzvor

U govoru studentima na amsterdamskom univerzitetu, Dragi je saopštio da eurozoni i dalje prijete veliki ekonomski problemi i da su pozivi za dodatnim mjerama sasvim razumljivi.

Dragi je rekao da ipak postoje granice do kojih ECB može ići, prenosi hrvatski Business.

"Strukturne reforme, konsolidacija budžeta i popravljanje aktive banaka nijesu u nadležnosti monetarne politike niti su sastavni dio njenog mandata", poručio je Dragi.

ECB, kako je naveo, ne može nadomjestiti poteze koje moraju povlačiti drugi akteri, uključujući privatni sektor.

Dragi je saopštio da se primjećuje napredak u procesu dublje integracije na području bankarstva, kao i fiskalne, ekonomske i ostalih segmenata politike, ali da treba nastaviti sa radom u tom smjeru.

Njemačka je prošle sedmice zadala težak udarac planovima za upostavljanje bankarske unije, ocijenivši da realizacija tog projekta zahtijeva izmjenu evropskih zakona.

Jedinstveni nadzorni mehanizam (SSM) za banke u sklopu ECB-a označava prvi korak na putu prema uspostavljanju takve unije, koja, između ostalog, predviđa i jedinstveni mehanizam likvidacije banaka, fond za finansiranje njihovog kontrolisanog gašenja i jedinstvenu šemu garancija za depozite.

"Jedinstveni mehanizam kontrolisanog gašenja banaka ključan je kako bi se supervizorske odluke SSM-a pretočile u djela, ali bez pratećeg jačanja kobne veze između banaka i država", zaključio je Dragi.

Izvor:MINA-BUSINESS

Portal Analitika