Društvo

Stari Bar dobija studiju obnove, uključeni i stručnjaci iz Italije

15prof_italija
S
tari grad Bar trebalo bi da uskoro dobije studiju u kojoj će se odrediti stepen ugroženosti najznačajnijih spomenika kulture i dinamika njihove obnove. Kako je Portalu Analitika kazao arheolog Mladen Zagarčanin, nedavno ju u ovom gradu boravila grupa naučnika iz Italije, prof.dr Mauricio Boriani, arhitekta-restaurator, prof. dr Kristina Đanbruno, arhitekta restaurator na Politehničkom Univerzitetu u Milanu, dr Alesio Kardaći sa Univerziteta u Bergamu, dr Antonela Versaći, profesor restauracije sa Univerziteta Enna i profesor dr Sauro Đeliki sa univerziteta Ka' Foskari iz Venecije, koji su snimali prostor Starog Bara i njegove najreprezentativnije građevine.

Stari Bar dobija studiju obnove, uključeni i stručnjaci iz Italije
Portal AnalitikaIzvor

Da je riječ o respektabilnim naučnicima koji će studijom doprinijeti budućoj konzervaciji i restauraciji jednog od naših najznačajnijih srednjevjekovnih gradova, potvrđuje podatak da su profesori Boriani i Đanbruno učestvovali u velikim UNESCO-vim akcijama spašavanja svjetskog kulturnog blaga, od Jermenije do Kine. Naučnici iz Italije studiju o kulturnoj baštini Bara predstaviće relevantnim organizacijama koje pomažu finansiranje ovakvih projekata, naglašava Zagarčanin.

Naš sagovornik objašnjava da će dr Alesio Kardaći i dr Antonela Versaći raditi na laserskom snimanju Kneževe palate u Starom Baru. Palata je djelimično istražena tokom arheoloških istraživanja 2008. i 2009. godine, kada se došlo do saznanja da se radi o građevini koja je imala nekoliko faza gradnje.

15stari_barok

Palata se prvobitno nalazila u unutrašnjosti grada, o čemu svjedoče novopronađeni bedemi utvrđenja iz 14. vijeka. Krajem 15. vijeka objekat se produžuje i od njega se pravi ulazna kula, da bi u 3. i 4. fazi poprimio današnji izgled, kada se proširuje izradom nove fasade u duhu venecijanskog graditeljstva, kaže Zagarčanin.

On isrtiče da je planirano da se uradi kompletna 3D projekcija palate, što će biti putokaz za izradu projekta restauracije i konzervacije. Takođe, profesori iz Italije započeće i izradu plana za snimanje nove mape i 3D reljefa grada. U projekat će biti uključeni studenti sa univerziteta u Italiji, a cilj je da se uradi nova, digitalna arhitektonska osnova Starog Bara.

Kao rezultat višegodšnje saradnje sa stručnjacima iz Italije, u avgustu će biti organizovana retrospektivna izložba „Deset godina od početka crnogorsko-italijanskih istraživanja Starog grada Bara“. Publika će biti u prilici da vidi rezultate plodne saradnje u istraživanju Starog Bara, a izložbu će pratiti luksuzni katalog i dokumentarni film. Autori izložbe će biti prof. dr Sauro Đeliki i Mladen Zagarčanin.

O istoriji Starog Bara biće riječi i na Kongresu posvećenom ranom srednjem vijeku istočnojadranske obale, naslovljenom „Stari Bar i Jadran u ranom srednjem vijeku“. Na Kongresu, koji će se održati krajem septembra, učešće će uzeti svi poznatiji evropski medijevalisti.

Kada je riječ o projektu detektovanja stanja baštine Starog Bara, on će se realizovati u saradnji sa Univerzitetom Ka' Foskari i JP Kulturnim Centrom Bar. Nastavak projekta predviđen je za avgust i oktobar, a odvijaće se uz finansijsku podršku Opštine Bar i Regije Veneto.

Portal Analitika