Abiznis

Usvojen Agrobudžet

1104ivanovi
V
lada je danas usvojila Agrobudžet za ovu godinu koji iznosi 20,3 miliona EUR, što je oko jedan odsto manje u odnosu na prošlogodišnji. Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović kazao je da Agrobudžet obuhvata 14,1 milion EUR iz opštih prihoda budžeta i 6,2 miliona iz donacija i kredita Svjetske banke.
Usvojen Agrobudžet
Portal AnalitikaIzvor


»Opšti prihodi budžeta uključuju i sredstva predviđena za fitosanitarne i mjere zdravstvene zaštite životinja u ukupnom iznosu od 1,5 miliona EUR«, rekao je Ivanović nakon sjednice Vlade, javlja Mina.



Agrobudžet definiše podršku sektoru poljoprivrede, ribarstva, poslova od javnog interesa kao i programe zdrastvene zaštite životinja, fitosanitarnih i mjere zdravstvene zaštite bilja.



Mjere agrarne politike podjeljene su u dva segmenta - direktna plaćanja i mjere ruralnog razvoja.



Direktna plaćanja obuhvataju osam mjera za koje je izdvojeno 6,2 miliona EUR, odnosno 30,5 odsto Agrobudžeta. Novina je da korisnici ovih mjera ne smiju imati neizmirenih obaveza prema državi.



Direktna podrška stočarskoj proizvodnji iznosi 70 EUR po grlu za krave i priplodne junice.



»Minimum je da gazdinstvo ima tri grla. Sljedeće godine taj minimum povećaćemo na četiri grla«, najavio je Ivanović.



Za ovce i koze premija iznosi osam EUR. Povećan je minimum u odnosu na prošlu godinu, za koze minimum je 20 grla u stadu, a za ovce 30. Mjera se isplaćuje u narednoj finansijskoj godini i ukoliko bude više zahtjeva od opredijeljenog iznosa, navedeni iznosi će se proporcijalno umanjiti. Korisnici premije za organizovan tov junadi moraju imati najmanje deset tovljenika.


Iznos premije po tovljeniku je 120 EUR.



Ukinuta je klanična premija za ostale kategorije goveda i najavljeni minimalni kriterijumi za narednu godinu.



»Što se tiče teškoća koje su stočari imali u pojedinim djelovima Crne Gore, koje se odnose na nabavku stočne hrane, donijeli smo jednu mjeru da u drugom kvartalu obezbijedimo dodatnih jedan cent premije stočarima, pri čemu smo povećali količinu mlijeka koje treba da isporuče prerađivačima, do sada je to bilo 200 litara, a od sada 300 litara«, kazao je Ivanović.



Mjera važi samo za april, maj i jun.



Prema riječima Ivanovića, to je 50 odsto onoga što su tražili stočati i ova mjera može predstavljati dobar kompromis.



On je kazao da podrška prerađivačima mlijeka, koja je za cilj imala poboljšanje otkupne mreže mlijeka, nije u skladu sa direktnim plaćanima.



»Ove godine smanjili smo je na dva centa po litru otkupljenog mlijeka i najavili ukidanje naredne godine. Podrška prerađivačima ubuduće će biti usmjerena kroz mjere ruralnog razvoja, odnosno učešće u investicijama«, naveo je Ivanović.



Ova mjera je, kako je dodao, jedinstvena u Crnoj Gori, jer se svuda u Evropi podrška dalje proizvođačima, a ne prerađivačima mlijeka, zato će ona važiti još samo ove godine.



Direktna podrška ratarskoj proizvodnji je na nivou prošlogodišnje i iznosi 160 EUR po hektaru za merkantilne kulture i 150 EUR za krmno bilje. Nema podrške žetvi, a podrška proizvodnji duvana je na nivou prošlogodišnje.



Podrška pčelarstvu iznosi 200 hiljada EUR.



Program intervencija na tržištu namijenjen je za plaćanja troškova isporučiocima stočne hrane u skladu sa zaključkom Vlade od 20. septembra.



Ivanović je najavio da Ministarstvo neće otkupljivati tržišne viškove u ovoj godini i apelovao je na poljoprivredne proizvođače da planiraju svoju proizvodnju u skladu sa zahtjevima tržišta.



Mjera upravljanje rizicima u poljoprivredi namijenjena je za podršku osiguranja od šteta na poljoprivrednim gazdinstvima.



»Poljoprivredna gazdinstva koja nijesu osigurana neće ostvariti uslove za naknadu štete od strane Ministarstva«, objasnio je Ivanović.



Ruralni razvoj obuhvata 12 mjera ili 27,64 odsto ukupnog Agrobudžeta, među kojima je MIDAS.



Ivanović je podsjetio da je poziv već objavljen i podržava se 50 odsto investicije.



Predviđena je i podrška za podizanje zasada vinove loze, u skladu sa javnim pozivom.



»Od sljedeće godine prelazimo na isplatu po hektaru. Napravili smo dogovor sa Nacionalnim udruženjem vinogradara i vinara za podršku sadnji 500 hiljada korijena vinove loze proizvedene u Plantažama 13. jul«, naveo je Ivanović.



Podizanje voćnih zasada ostvaruje se po hektaru. Za sve voćne vrste propisani su uslovi gustine sadnje i minimalna površina.



U odnosu na prethodnu godinu ukinut je uslov da isto gazdinstvo može da se prijavi za podršku samo jednom u tri godine. Sada može da se prijavi svake godine.



Jačanje proizvodnje na gazdinstvima i proizvodnje tradicionalnih proizvoda ostvaruje se kroz podršku za investicije u preradu na gazdinstvima. Maksimalni iznos je deset hiljada EUR. Podržava se do 50 odsto vrijednosti investicije, a bliži uslovi biće propisani javnim pozivom.



Kroz mjere za unaprjeđenje kvaliteta proizvoda neće biti podrške za upis u registar organskih proizvođača u iznosu od hiljadu EUR.



Uvedena je podrška za certifikovane organske proizvođače u iznosu od 200 EUR. Podrška za uključivanje u ostale šeme kvaliteta je 600 EUR.



Predviđena je i promocija poljorivrednih proizvoda, podrška sajmovima i regionalnim manifestacijama. Za podršku u okviru ove mjere potrebno je Ministarstvu dostaviti plan aktivnosti i program manifestacije ili program učešća na sajmu, kako bi taj resor odredio programe koje će podržati u ovoj godini.



Uvedena je mjera podrške osnivanju nacionalnih udruženja ili kooperativa i ukinita podrška Zadružnom savezu Crne Gore.



Podrška genetičkim resursima je kao prošle godine, a u odnosu na prethodnu godinu pooštreni su kriterijumi u okviru mjere podrške organskoj proizvodnji. Proizvođači moraju ispunjavati određene minimume i biti registrovani shodno zakonima za pojedine proizvode. Suština je da se na ovaj način pravi razlika između robnih proizvođača i onih koji se ovom proizvodnjom bave iz hobija.



»Podrška za održivo korišćenje planinskih pašnjaka je smanjena, jer imamo više pristiglih zahtjeva nego sredstava. Umjesto deset EUR, iznosiće 7,69 EUR. U ovoj godini isplaćujemo prethodnu«, kazali su iz Ministarstva.



Prem riječima Ivanovića, problem isplate plata pripravnicima na Biotehničkom fakultetu riješen je na zakoniti način.



»Taj će problem opteretiti naš budžet u ovoj godini za sedam mjesečnih plata, ukupan iznos od 280 hiljada. U ovom momentu našli smo rješenje za plate prva tri mjeseca, to je iznos oko 110 hiljada i tokom naredne sedmice će krenuti isplata primanja za ta tri mjeseca«, najavio je Ivanović i dodao da je napravljena dobra osnova da se problem riješi do kraja aprila na način da se obezbijedi novac za nedostajuće plate do kraja programa.

Portal Analitika