Društvo

REDŽEMATOVIĆ: Vrijeme je da se ukloni krst sa Sahat kule

0404sahat_kula
K
rst koji decenijama stoji na Sahat Kuli vrijeđa građane, tvrde u Islamskoj zajednici Crne Gore - stoga će tražiti od nadleženih da ga uklone u najkraćem roku, javlja Antena M.

REDŽEMATOVIĆ: Vrijeme je da se ukloni krst sa Sahat kule
Portal AnalitikaIzvor

Nigdje u svijetu ne mogu se vidjeti sahat kule sa bilo kojim vjerskim obilježjem - stoga je podgorička, na kojoj postoji gvozdeni krst izuzetak, objašnjava za naš radio glavni imam za Podgoricu i Nikšić Džemo Redžematović.

A to, kaže vrijeđa, svakog dobronamjernog građanina, ali i arhitektu koji zna čijem nasljeđu sahat kule pripadaju.

Kako krst stoji decenijama, pitamo zašto baš sada traže od nadležnih da ga uklone:

« Ne mora da znači da ako nijesmo tražili ranije da nećemo ubuduće, smatramo da je vrijeme da se to ukloni, imamo pritužbe građana, koju su vezani za Islamsku zajednicu i obilježja islamske arhitekture, jednostavno to vrijeđa svakog Muslimana i ne priliči građevini sakralnog karaktera, dakle nije vjerska nego građanska.

Redžematović nije mogao da precizira kada će inicjativu poslati na adresu Glavnog grada, Ministarstva culture - odnosno Uprave za zaštitu kulturnih dobara, samo je najavio da će to biti vrlo brzo.

A što očekuje da li će naići na razumjevanje nadležnih:

« Vjerujem da hoćemo, do sada smo imali korektnu saradnju sa opštinskim vlastima, pa se nadam da ćemo tu tradiciju nastaviti. To nije nikakav bauk, u normalnim zemljama se to uopšte ne dešava»

To su očekivanja Redžematovića, a mi smo pokušali da saznamo kakav će stav o inicijativi imati nadležni, ali bez uspjeha - u Upravi za zaštitu kulturnih dobara zauzeti su drugim obavezama, dok iz Glavnog grada, u čijem je i vlastništvu Sahat kula, na dopise novinara Antene M niko nije odgovarao do početka emisije.

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorske primorske Velibora Džomić, nije upoznat sa tim zahtjevom Islamske zajednice, stoga nije želio previše da komentariše. Samo je napomenuo da u takvim situacijama treba biti vrlo oprezan:

« Mislim da nije dobro najavljivanje takvih inicijativa preko medija, to samo može da unese dodatne tenzije među građane različitih vjeroispovjesti. Razumijem da to možda iritira islamske vjernike, ali mi kao vjerski službenici moramo voditi računa kakve će refleksije biti takvih inicijativa. Moram da kažem i to - koliko je meni poznato, časni krst na Sahat kuli nije postavila Mitropolija crnogorsko primorska».

Staropodgoričanin, dugododišnji novinar Danilo Burzan, koji se u svojim knjigana bavio istorijom Sahat Kule, upozorava da bi u ovom slučaju promjene mogle biti, kako se izrazio - nezgodne:

« Bilo kakvo mijenjanje krsta, polumjeseca sa nekog objekata, mora da izazove i reagovanje druge strane, da izazove nezadovoljstvo. Dakle, ja sam protiv bilo kakvih promjena simbola na objektima, jedino ukoliko se oni, koji su raznoglasni u tome dogovore zajednički».

Prema podacima kojima raspolaže Burzan - vjerskih obilježja nije bilo na Sahat Kuli, kada je izgradio hadži-Mehmed paša Osmanagić, tek kasnije krst je postavio izvjesni pop Radović.

 

Portal Analitika