Društvo

UNICEF i FPN predstavili Silabus o pravima djeteta

0304fpn
F
akultet političkih nauka
u saradnji sa UNICEF-om u Crnoj Gori predstavio je danas Silabus o pravima djeteta, u cilju predstavljanja djece u medijima u skladu sa njihovim pravima. Ovom prilikom dekanica FPN-a Sonja Tomović Šundić i šef predstavništva UNICEF-a Bendžamin Perks potpisali su Memorandum o razumijevanju.

UNICEF i FPN predstavili Silabus o pravima djeteta
Portal AnalitikaIzvor

Silabus se sastoji iz dva dijela: u prvom objašnjava se značaj razumijevanja prava djeteta i predstavljene su dobre prakse i izazovi medijskog izvještavanja o djeci. Drugi dio silabusa posvećen je novinarskim praksama iz perspektive prava djeteta i u njemu su navedene greške koje treba izbjegavati kako bi se poboljšao kvalitet medijskog izvještavanja o djeci.

Za potrebe Univerziteta Crne Gore, doc. dr Ivana Jelić i doc. dr Nataša Ružić adaptirale su ovaj silabus dopuniši ga informacijama o crnogorskom zakonodavstvu o djeci i o izvještavanju crnogorskih medija o pravima djeteta.

- Ovom prilikom studenti će se upoznati sa normativnim, pravnim aspektom izvještavanja, ali i praksom u crnogorskom novinarstvu. Cilj silabusa je da se studenti informišu o ljudskim pravima, da se edukuju u pravcu kulture ljudskih prava, što je i misija Fakulteta političkih nauka, istakla je dekanica prof. dr Sonja Tomović Šundić.

Prema njenim riječima, ovaj silabus pomoći će da budući novinari steknu znanja i vještine kako bi u skladu sa etikom izvještavali o djeci.

0304fpn2
- Silabus o pravima djeteta će omogućiti studentima novinarstva da istražuju o pravima djeteta i o tome kako da najbolje naprave novinarske priče koje uzimaju u obzir perspektivu djeteta. Na ovaj način, buduće generacije novinara moći će da ispune odgovornost da tokom svog rada zaštite najbolji interes, prava i dostojanstvo svakog djeteta, kazao je Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru.

Perks napominje da novinari uvijek moraju štiti prava djeteta, a da će im ovaj silabus obezbijediti neophodna znanja i vještine.

- Ovo pitanje treba hitno rješavati, naročito imajući u vidu da Crna Gora Savjetu za ljudska prava UN-a podnosi periodični Izvještaj o zaštiti ljudskih prava. Ovako ćemo osnažiti medije, kako bi se pitanje zaštite prava u narednom izvještaju ne bi dovodilo u pitanje, istakao je Perks.

Profesorica ljudskih prava doc. dr Ivana Jelić ocijenila je da prava djeteta, koja čine dio ljudskih prava, predstavljaju priznanje instuticija da je djetinstvo poseban dio života, te da je to period traženja identiteta u kojem je je potrebno ispoštovati prava maloljetnika.

0304fpn3
- Crna Gora je potpisnica Konvencija o pravima djeteta, i na osnovu pravila o sukcesiji, naslijedila je i prihvatila obaveze koje proističu iz tih dokumenata. Takođe, prava djeteta su zaštićena i brojnim zakonima, poput Zakona o zabrani diskriminacije, kazala je Jelić dodavši da je poštovanje prava nužno te da nas čeka periodični Izvještaj za pet godina.

Profesorica doc. dr Nataša Ružić istakla je ovom prilikom da su etičke dileme u novinarstvu, stare koliko i samo novinarstvo, te da se u današnjem svijetu trka za profitom loše odrazila na novinarstvo, čineći da informacije postanu neistinite i netačne.

- Djeca u medijima su često predstavljena kao žrtve i nerijetko se otkriva njihov identitet, preko inicijala, detaljnog opisa škole ili isticanja imena roditelja. S druge strane, talentovana djeca se rijetko dospijevaju u medijima, ocijenila je Ružić.

Prema njenim riječima, neophodno je da se dopuni Etički kodeks novinara Crne Gore, kako bi se prava djeteta dodatno zaštitila.

- Mediji krše ovaj kodeks jer se osjećaju slobodno zato što ne snose sankcije, kazala je Ružić.

Ona napominje da se u crnogorskim medijima o djeci često izvještava u negativnom kontekstu, prikazuju se kao pasivni učesnici što dodatno doprinosi stereotipizaciji.

- BBC ima poseban etički kodeks, pa bi bilo dobro i da crnogorske novinarske redakcije sasatave slična pravila. Na kraju, najbitnije je da se novinari vode onom maksimom, ponašajte se prema drugoj djeci, kako bi voljeli da se ponašaju prema vašoj, zaključila je Ružić.

Portal Analitika