Abiznis

Đukanović: Preuzimanjem akcija KAP opet bi imali atraktivan proizvod

30OKLOMI
C
rna Gora bi, preuzimanjem akcija Kombinata aluminijuma (KAP) od ruskog vlasnika, opet imala atraktivan proizvod za kojim raste tražnja i relativno lako bi dobila strateškog partnera koji će stvoriti uslove za dugoročnu održivost fabrike, ocijenio je premijer Milo Đukanović.

Đukanović: Preuzimanjem akcija KAP opet bi imali atraktivan proizvod
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je, prema njegovim riječima, tvrdo uvjerena da je to najbolji put, a jedini motiv zbog kojeg želi da raskine ugovor sa Centralno-evropskom aluminijumskom kompanijom (CEAC) je, kako kaže, to što sadašnji većinski vlasnik ne pokazuje potreban interes za ulaganja koja će značiti dugoročnu održivost KAP-a.

»To je jedini motiv zbog koga želimo da nađemo boljeg partnera. U ovom trenutku ga nemamo, ali smo spremni da podmetnemo leđa, da država preuzme vlasništvo da napravi sljedeću fazu restrukturiranja Kombinata, dakle prilagođavanje svih aspekata u organizaciji rada okolnosti da bi se u KAP-u proizvodilo 50 hiljada tona, a ne 120 hiljada kao do juče«, rekao je Đukanović novinarima nakon nakon Kongresa mladih Demokratske partije (DPS).

U Vladi, kako je dodao, vjeruju da nakon što bi obavili taj dio posla da bi opet imali u rukama atraktivan proizvod za kojim bi porasla tražnja i da bi relativno lako mogli da dođu do strateškog partnera koji bi investicijama u razvoj, prije svega prerađivačku industriju, ali i energetski oslonac, stvorio uslove za dugoročnu održivost.

»Naše uvjerenje je da je to najbolji put, predložili smo scenario po kojem je to moguće realizovati i ja se nadam podršci«, kazao je Đukanović.

On je poručio i da ne bježi od toga da neko ko smatra da je u stanju da donese odluke drugačije od Vladine, to uradi, ali time treba da preuzme odgovornost za realizaciju te odluke.

CEAC, kojom upravlja En plus grupa, ponudio je crnogorskoj Vladi da odmah besplatno na nju prenese 29,3 odsto akcija koje ima u fabrici.

Od 120 miliona EUR koliko KAP duguje VT banci, EN plus grupi i CEAC-u, Rusi potražuju 40 miliona. Preostalih 80 miliona EUR duga otpisuju ukoliko KAP 40 miliona uplati odmah. Ukoliko se KAP odluči za opciju da novac uplati u periodu od četiri i po godine, CEAC i En plus grupa će 80 miliona EUR koliko im KAP duguje pretvoriti u akcijski kapital i te dionice su takođe spremni da za jedan EUR prenesu na Vladu Crne Gore nakon isplate 40 miliona, uz solidarno jemstvo.

Vladin predlog zaključaka, koji je u ponedjeljak odbio skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, razmatraće Skupština 10. aprila.

Skupštinksi Odbor je, nakon što je odbio zaključke Vlade, usvojio predlog zaključaka Socijalističke narodne partije (SNP), koji su, kako je kazao ministar ekonomije, Vladimir Kavarić, slični Vladinim i zbog toga su prihvatljivi. Predlog SNP-a podrazumijeva dodatnu obavezu za građane, odnosno definisanje programa potpunog izmirenja postojećeg duga za električnu energiju za potrošače koji su u stanju socijalne potrebe.

Đukanović je najavio da će prioritet Vlade u narednom periodu biti razvoj, a prvih 100 dana je bilo vrijeme u kojem je trebalo »pospremiti kuću« i pozabaviti se nekim repovima tranzicionog perioda i problemima koji su karakterisali Crnu Goru posljednjih par godina usljed globalne ekonomske krize.

»Zadovoljan sma da smo taj dio posla uradili u ovih 100 dana, a svaki sljedeći dan do kraja mandata ove vlade biti posvećen razvoju. Na tom planu smo obavili važan dio posla, napravili presjek stanja u svim razvojnim projektima, u energetici, infrastrukturi, poljoprivredi, industriji, turizmu«, naveo je Đukanović.

On je dodao da je sada dobijena jasna slika kvaliteta ugovora, finasijske potentnosti investitora da realizuju preuzete obaveze i problema na domaćoj strani, bilo da je riječ o državnoj ili lokalnoj upravi.

»Planirao sam da za sedam do osam dana napravim sastanak koji će označiti početak te druge faze rada Vlade, sve do kraja njenog mandata. Uspjeh ove vlade se mora mjeriti realizacijom razvojnih projekata. Naš cilj je da stvorimo novi društveni proizvod, ne zadovoljavamo se time da ostanemo na pet hiljada EUR bruto domaćeg proizvoda (BDP) per capita, niti na plati od 480 ili 500 EUR«, poručio je Đukanović.

Izvor:MINA-BUSINESS

Portal Analitika