Društvo

Petnaesti broj časopisa Medijski dijalozi

okdijalozi
Iz štampe je izašao novi 15-ti broj međunarodnog naučnog časopisa Medijski dijalozi, časopisa za istraživanje medija i društva. Časopis na 674 stranice donosi preko 50 novih, naučnih radova i prikaza.

Petnaesti broj časopisa Medijski dijalozi
Portal AnalitikaIzvor

Časopis Medijski dijalozi izlazi već šestu godinu i do sada je na stranicama, ovoga već afirmisanog i uglednog naučnog glasila, objavljeno preko skoro 400 radova i prikaza, od preko 200 autora. Mora se priznati, zaista brojke i činjenice za poštovanje i divljenje, jer teško da bilo koji drugi naučni časopis, ne samo sa crnogorskog prostora, već i iz regiona može da se pohvali i približno ovakvim naučnim i kvalitetom i kvantitetom.

U radovima je uočljiv multidisciplinarni pristup problematici medija, politike, društvenih kretanja, a koje autori sagledavaju i obrađuju sa različitih aspekata: pravnih, ekonomskih, socioloških, politikoloških, bezbjedonosnih, kulturnih, psiholoških, tehničkih, lingvističkih...

Časopis ima međunarodnu redakciju na čelu sa eminentnim stručnjakom za oblast medija Robertom MekČesnijem, apstrakte na stranom jeziku, rezenziranje radova, stalnost izlaženja i distribuciju. Služi kao korisna literature studentima, zaposlenima u medijima, naučnicima. Uvršten je na spiskove obavezne i dodatne literature na nizu fakulteta. Od ovog broja, Redakcija je dopunjena i afirmisanim i poznatim imenima iz Poljske, Gane i Grčke. Čime je časopis Medijski dijalozi odavno prevazišao i regionalne evropske okvire i postao prepoznat i respektabilan naučni brend.

Raduje i činjenica, da pored eminentnih naučnika i prepoznatih stručnjaka u svojim oblastima na prostoru Crne Gore – u časopisu objavljuju i priznati autori iz mnogih zemalja, poput: SAD, Kipra, Poljske, Gane, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Ukrajine, Rusije, Italije, …Posebno raduje činjenica da je gro radova od autora iz Crne Gore, čime se na pravi način afirmiše nauka i istraživački rad.

Ovaj časopis predstavlja, kao što je i istaknuto, prepoznatljiv intelektualan i naučni brend Crne Gore, kako u regionu, tako i šire i neprofitnog je karaktera. Nesebičnim radom, entuzijazmom i požrtvovanjem, u prvom redu urednika doc. dr Mima Draškovića, kao i pomoći ministarstva kulture – sektor za medije, oformljen je tim i jaka mreža intelektualaca i saradnika, koji su svojim naučnim radovima i istraživanjem afirmisali crnogorsku naučnu i medijsku scenu na globalnom polju. Jer za samo pet godine izlaženja, ovaj naučni časopis je, iako neprofitnog karaktera, dobio najbolje kritike iz brojnih naučnih centara po svijetu, koji se bave pitanjima medija i društvenih kretanja.

Ovaj broj Medijskih dijaloga koncipiran je u svojevrsne blokove i tematske oblasti. Ovaj broj otvara rad autora iz Grčke a bavi se Spoljnom politikom i grčkim medijima. Slijede radovi autora iz SAD i Italije a tiču se digitalnim tehnologijama, uspješnim komunikacijama. Slijedi grupa autora iz Ukrajine koji obrađuju teme koje se bave internet bezbjednosti i kompjuterskim modelima na sdruštvenim mrežama. Slijede autori iz Gane i SAD. Marija Janković psihološku perspektivu predsjedničke kampanje Baraka Obame 2008. godine. Dr Miroslav Doderović i Dragana Mrkić obrađuju problematiku geopolitike i uloge medija. A dr Mimo Drašković nam ukazuje na svojevrni fenomen medijske protivteže – giganti o kojima se malo zna.

Dr Miodrag Vuković piše o medijima i novoj ustavnoj organizaciji Crne Gore. A dr Srđan Vukadinović sintezom rezličitosti u dijalogu medijske i indentitetske podstrukture društva. Blok radova koji se bave pravom i pravnom regulativom medijskog prostora nastavlja mr Veljko Rutović koji obrađuje medije i krivične postupke, slijede radovi dr Dušana Novakovića (Obligaciono pravna zaštita prava ličnosti), dr Dražena Cerovića (Kontrola rada organa javne vlasti kao temelj vladavine prava – medijski uticaj).

Naredni blok radova bavi se uticajem različitih medija na emocije, djecu i mlade kao i privatnosti na internetu. Radove potpisuju: dr Damir Kukić, Anita Erak, Ines Perić, Jelena Miljanić, Mirjana Perišić. Autor Mirko Jakovljević nam u svom radu ukazuje na neke osnovne karakteristike profesije i ličnosti TV reportera.

Sledeći korpus radova tematizuje političku propaganda, politički plakat, klijentelizam u medijima, izbornu participaciju, autokratizam i autoritarnost. Autori su: dr Radenko Šćekić, mr Dragić Rabrenović, mr Andrijana Rabrenović, Vuk Vučetić, Ana Rutović.

Naredni blok radova se bavi temom žene, kako na tržištu rada, tako i u islamu i Vizantiji. Autori su: dr Vukajlo Gluščević, mr Milena Cmiljanić, mr Aeta Salh.

Dr Žarko Leković nam u svome radu opisuje rusko-crnogorske odnose. Dok sledeći autori: mr Aleksandar Radulović, dr Jelena Žugić, mr Anđela Jakšić-Stojanović i dr Marija Jović – pišu sa različitim aspektima o brendiranju i turizmu. Mr Jelisaveta Blagojević piše o vojsci kao promotivnom faktoru demokratske promjene u Tunisu. Grupa studenata sa FDES-a nam donosi niz zapaženih radova iz oblasti međunarodnih odnosa i međunarodnog prava.

Mr Željko Rutović, dr Mimo Drašković, dr Žarko Leković i Velimir Ralević nam kroz svoje prikaze predstavljaju nekoliko novih izdanja.

Na kraju broja dato je i prigodno obavještenje da je na ceremoniji povodom obilježavanja 142 godine crnogorskog novinarstva, časopisu „Medijski dijalozi“uručena specijalna diploma za doprinos naučnom istraživanju medijske misli.

 

Portal Analitika