Svijet

Naučnici tvrde: Riješili smo misteriju Torinskog platna

2903torinskoplatno
N
ovo istraživanje italijanskih naučnika pokazalo je kako je Torinsko platno zaista tkanina u koju je moglo biti umotano tijelo Isusa Hrista. Iako se naučna zajednica već godinama ne može složiti oko autentičnosti platna, vjernicima je to i dalje jedan od "dokaza" postojanja njihovog Spasitelja, iako mnogi tvrde kako je riječ o srednjovjekovnoj krivotvorini.

Naučnici tvrde: Riješili smo misteriju Torinskog platna
Portal AnalitikaIzvor

Naučnici iz Padove uvjereni su kako su riješili misteriju, te tvrde kako je konzistentnost platna slična kao kod platna koje je inače korišteno prilikom sahranjivanja mrtvih u Isusovo vrijeme.

"Misterija platna"

Torinsko platno dugo je gotovo pet metara, a na njemu se nalaze obrisi visokog čovjeka duge kose i brade, ali i krvavim mrljama na mjestima gdje su bila zamotana stopala ruke i bok. Tačnije, mjesta odgovaraju Isusovim ranama, a platno se nalazi u Torinskoj katedrali.

"Misterija platna" ime je nove knjige koja će biti izdata na Veliki petak, a dan prije Uskrsa, kamere će uživo snimiti platno i prikazati ga na televiziji. Novinar Saverio Gaeta i Đulio Fanti, autor studije, do svog su otkrića došli upoređujući niti Torinskog platna s onima iz trećeg vijeka prije Hrista pa sve do novijih vremena, s ciljem da provjere radi li se o krivotvorini nastaloj u srednjem vijeku.

Savremene forenzičke metode

Platno je prošlo tri nova testa, jedan mehanički i dva hemijska. Korištene su suvremene forenzičke metode, a dobijeni rezultati pokazuju kako je platno nastalo u periodu između 300. godine prije Hrista do 400.godine nakon Hrista.

Papa Benedikt XVI prije povlačenja u penziju odobrio je javno izlaganje platna kao svoj posljednji dar vjernicima.

Portal Analitika