Abiznis

ŽUGIĆ: BDP pao 0,5 odsto ali treba sačekati konačne podatke

143zugic
M
inistar finansija  Radoje Žugić rekao je, nakon jučerašnje sjednice Vlade, da je crnogorski BDP je u prošloj godini, prema preliminarnim podacima, pao 0,5 odsto.

ŽUGIĆ: BDP pao 0,5 odsto ali treba sačekati konačne podatke
Portal AnalitikaIzvor

Komentarišući preliminarne podatke Monstata prema kojima je Crna Gora pala u recesiju, Žugić je rekao da se ne može govoriti o recesiji u tehničkom smislu.

- Ona se definiše kao pad BDP-a u najmanje tri uzastopna tromjesečja, pri čemu se upoređuju kretanja u tekućem kvaratalu sa kretanjima u prethodnom, dok se Monstatovi podaci odnose na poređenje kretanja tekućeg kvaratala sa istim periodom prošle godine – rekao je Žugić nakon jučerašnje sjednice Vlade.

Ministar je, međutim, saopštio da su podaci iz ove godine ohrabrujući i da je izvorni priliv u budžetu od januara do današnjeg dana, u odnosu na isti prošlogodišnji period, veći iznad 13 odsto ili više od 25 miliona eura.

On je odgovarajući na pitanje da li je utemeljena ocjena da je Crna Gora u recesiji kazao da je na ekonomska kretanja u prošloj godini uticao prvi kvartal.

- Prvi kvartal, kojeg su obilježile elementarne nepogode, dominantno je generisao ekonomska kretanja u cijeloj prošloj godini. Kumulativno, prema preliminarnim podacima, prošlogodišnji rast je bio negativan u nivou od oko 0,5 odsto. Čekamo konačne podatke koji bi trebalo da budu gotovi do kraja avgusta i tako ćemo znati koliko je ukupni ekonomski rast u Crnoj Gori – objasnio je ministar.

Pozitivno je, kaže on, ostvarenje prihoda, odnosno intencija Vlade da promijeni negativan trend fiskalnih parametara i negativan predznak kod najvažnijih fiskalnih pokazatelja.

- Mislim da smo u prethodnom periodu, radeći na nekoliko kolosjeka fiskalnog prilagođavanja, uspjeli da ostvarimo značajne prihode koji su od 1. januara do današnjeg dana, u odnosu na isti prošlogodišnji period, veći za nešto iznad 13 odsto ili više od 25 miliona eura novih izvornih prihoda – kazao je Žugić.

 

Portal Analitika