Društvo

Rasprava: Tradicionalni crnogorski moral i pristupni procesi

cemi
D
anas je u organizaciji CeMI-ja održan okrugli sto „Tradicionalni crnogorski moral u procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji i NATO-u“ koji predstavlja završnu aktivnost koju je CeMI realizovao u okviru projekta “Žene u politici: stranke i politička participacija”, a koji je podržan od strane ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

Rasprava: Tradicionalni crnogorski moral i pristupni procesi
Portal AnalitikaIzvor

kako je iz CeMI-ja saopšteno Portalu Analitika, panelisti su dali svoj osvrt na stanje u Crnoj Gori po pitanju uspostavljanja adekvatnih mehanizama za dostizanje rodne ravnopravnosti u oblasti politike kao i u ostalim aspektima društvenog života Crne Gore, kao i ključnih razloga niskog stepena učešća mladih žena u politici i njihove veoma slabe uloge u partijskim i državnim strukturama. Učesnici skupa su u svojim izlaganjima posebno obratili pažnju na obrasce tradicionalne partijalne crnogorske kulture koje sputavaju ispunjavanje međunarodnih standarda i kriterijuma na putu pristupanja Crne Gore evropskim i evroatlantskim strukturama. Ujedno, razmatrani su sistemski faktori koji podrazumijevaju tradicionalno shvatanje rodnih odnosa i rodnih razlika kao ključni faktor koji utiče na dalji razvoj crnogorske države kao patrijahalne političke kulture čijim političkim prostorom dominiraju muškarci, a crnogorsko društvo struktuira tako da žene drži na političkim marginama.

Projektom „Žene u politici: stranke i politička participacija“ CeMI je uticao na ohrabrivanje i osvješćivanje žena da u većoj mjeri participiraju u političkim procesima, više budu zastupljene i budu aktivnije u procesima donošenja odluka. Istovremeno, projekat je doprinio tome da sami donosioci odluka u partijskim i državnim vlastima vode više računa o potrebi veće zastupljenosti žena u politici, te na taj način negiraju tradicionalno shvatanje rodnih razlika i stereotipa tradicionalne partijarhalne crnogorske kulture.

Korisnici ovog projekta su pripadnice parlamentarnih političkih partija i predstavnice nevladinih organizacija koje se bave pitanjem rodne ravnopravnosti, kao i mladi nosioci ključnih pozicija u upravljačkim strukturama političkih partija i državne vlasti, a koje su ujedno bile polaznice prve generacije Škole „Žene i demokratija u Crnoj Gori“ koju je CeMI organizovao u periodu do novembra 2012. godine do februara 2013. godine.

Na okruglom stolu govorili su: Sue K. Brown, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici, Darko Petrušić, pomočnik ministarke nauke u Vladi Crne Gore, gospođa Biljana Zeković, izvršna direktorica NVO "SOS telefon za djecu i žene žrtve nasilja" i mr Nikoleta Tomović, izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanje.

Nakon održanog okruglog stola, Brown uručila je diplome polaznicama I generacije Škole ,,Žene i demokratija u Crnoj Gori“.

 
Portal Analitika