Društvo

Misija ICOMOS-a u Kotoru zbog rješenja pitanja zaobilaznice

27icomosok
S
avjetodavna misija ICOMOS-a danas boravi u Kotoru, kao bi prikupila informacije o planu razvoja saobraćaja u ovom gradu koji je na listi UNESCO-a. Njen zadatak je da obavi procjenu strategije saobraćaja i njene moguće uticaje na izuzetnu univerzalnu vrijednost grada i ukupnog njegovog autentičnost područja.

Misija ICOMOS-a u Kotoru zbog rješenja pitanja zaobilaznice
Portal AnalitikaIzvor

Misija koju, po riječima generalne sekretarke nacionalne komisije za UNESCO Marije Ražnatović, čine eksperti Todor Krestev i Žak Ruse, treba da sakupi sve informacije koje se tiču cjelokupnog razvojnog plana saobraćaja, javlja Skala radio.

Eksperti će se sastati sa nadležnim vlastima kako bi razgovarali o predloženim planovima za dalji razvoj integrisane transportne strategije i dati preporuke o tome kako integrisati zahtjeve za zaštitu izuzetne univerzalne vrijednosti u Prostorni plan priobalnog područja Crne Gore.

Misija će obezbijediti tehničku podršku loklanoj i državnoj upravi, kako bi se pronašla odgovarajuća rješenja koja se tiču transporta i saobraćaja, kao i sredstva kojim bi se ublažio mogući negativni uticaj na univerzalnu vrijednost, autentičnosti i integritet područja Svjetske baštine.

Eksperti će procjeniti prijedlog projekta zaobilaznice u Bokokotorskom zalivu i obezbijediti rješenje za eventualne izmjene, uzimajući u obzir univerzalne prijednosti područja.

Misija će obezbijetiti tehničke savjete i smjernice o procesu sprovođenja Ocjene uticaja na baštinu (HIA) u skladu sa smjernicama koje je razvio ICOMOS.

HIA bi trebalo da ispita moguće alternative za povezivanje zaliva, kao i da obezbijedi informacije za naknadno donošenje odluka koje se tiču odgovarajućih rješenja u vezi sa saobraćajem.

Takođe bi trebalo da uzme u obzir razvoj Prostornog plana priobalnog područja Crne Gore.

Misija završava rad u subotu 30. marta kada će, vjerujemo, biti omogućeno medijima da se upoznaju sa rezultatima njihovog boravka i rada u Kotoru.

Na početku rada, prisutnima se obratila gradonačelnica Kotora Marija Ćatović, koja je, pozdravljajući prisutne i eksperte ICOMOS-a izrazila zadovoljstvo što u Kotoru borave članovi UNESCO/ICOMOS savjetodavne misije za “Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora”.

Ona je kazala da je izuzetno zadovoljna što je, u skladu sa Odlukom Komiteta za svjetsku baštinu sa 36. sjednice u Sankt Peterburgu, organizovana ova savjetodavna misija, kako bi se obezbijedilo adekvatno rješenje za unaprijeđenje saobraćaja na području Kotora. Misija će predložiti neophodno rješenje koje neće narušiti izuzetnu univerzalnu vrijednost područja, na osnovu kojeg je ono i upisano na Listu svjetske baštine.

Ćatovićeva je izrazila nadanje da je obilazak bafer zone i dijelova područja kuda je planirana zaobilaznica bio od koristi članovima ekspertske misije, posebno u cilju obezbjeđivanja tehničkih savjeta o procesu izrade Studije procjene uticaja na baštinu (HIA).

“Unaprijed se radujem davanju stručnog mišljenja u vezi sa rješavanjem pitanja zaobilaznice na području opštine Kotor, jer se radi o izuzetno važnom pitanju čije rješavanje je za nas veoma bitno, a treba ga obaviti u skladu sa standardima i principima koje propisuje UNESCO, kako ni jednim gestom ne bismo ugrozili karakteristike područja na Listi svjetske baštine”, kazala je na kraju gradonačelnica Ćatović.

foto: skalaradio.com

 

Portal Analitika