Abiznis

Crnoj Gori potreban efikasan i rentabilan sistem upravljanja otpadom

2603unija
U
nija poslodavaca Crne Gore danas je organizovala okrugli sto “Zakon o upravljanju otpadom – uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom, obaveze i odgovornosti proizvođača i uvoznika ambalaže”, kojem su prisustvovali brojni predstavnici crnogorske industrije, a na kojem je konstatovano da je Crnoj Gori potreban efiksana i rentabilan sistem upravljanja otpadom.

Crnoj Gori potreban efikasan i rentabilan sistem upravljanja otpadom
Portal AnalitikaIzvor

Na okruglom stolu predstavljena su važeća zakonska rješenja iz oblasti upravljanja otpadom u Crnoj Gori, iskustva zemalja Evropske unije i predloženi modeli kojim industrija može dati puni doprinos uspostavljanju održivog sistema upravljanja ambalažnim otpadom.

- Ovaj sistem predstavlja veoma složenu djelatnost, obuhvata sve privredne grane i od opšteg je interesa za ukupno crnogorsko društvo. Uspostavljanje kvalitetnog sistema upravljanja otpadom doprinosi stvaranju efikasnije ekonomije – na dugi rok. Zato je potrebno kreirati takav sistem koji će omogućiti da se, uz što niže troškove, prikupi što veća količina otpada. Oni koji otpad posmatraju kao resurs i kao takvom mu pristupaju, prepoznaće mogućosti za biznis iz ugla sakupljačkog sektora i reciklažne industrije, dok građani svoju priliku treba da vide u zapošljavanju, odnosno novim radnim mjestima koja će, u narednom periodu, za te potrebe biti otvorena, kazala je ispred Unije poslodavaca Crne Gore generalna sekretrka Suzana Radulović.

Učesnicima je prezentovan i model proširene odgovornosti proizvođača, koji obuhvata osnivanje kompanije u vlasništvu industrije, a ima za cilj da, u ime industrije, upravlja ambalažnim otpadom u skladu sa evropskim standardima.

Ovaj model predstavila je Jelena Trninić, koja je učestvovala u uspostavljanju takvog sistema u Srbiji.

- Rješenja u oblasti upravljanja otpadom kroz partnerstvo državnih institucija i industrije treba da budu u skladu sa evropskim direktivama o ambalaži i ambalažnom otpadu, efikasna u pogledu ispunjenja zacrtanih nacionalnih ciljeva sakupljanja i reciklaže, ali i u dijelu troškova. Stoga, potreban je sistem koji je efikasan i rentabilan. Ovaj sistem treba da bude uspostavljen na nacionalnom nivou, da obuhvata sve vrste otpada, bude nadograđen na postojeće komunalne sisteme i uveden postepeno, određivanjem godišnjih ciljeva za povraćaj i reciklažu, istakla je Trninić.

Na okruglom stolu zaključeno je da zemlje koje žele da postanu članice Evropske unije moraju biti u stanju da uvedu sistem upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom.

To znači da Crnu Goru u toku procesa evropskih integracija očekuje nastavak harmonizacije domaćeg sa zakonodavstvom EU, pri čemu je značajan dio propisa koje treba donijeti i implementirati upravo iz oblasti zaštite životne sredine. Upravo model proširene odgovornosti proizvođača daje mogućnost industriji da ispuni zakonom propisane ciljeve po svim evropskim standardima i na finansijski prihvatljiv način.

Novi Zakon o upravljanju otpadom, koji je stupio na snagu u januaru 2012. godine, postavio je osnove za uspostavljanje održivog sistema upravljanja otpadom u Crnoj Gori i propisao nove obaveze za proizvođače i uvoznike ambalaže. Članom 53. ovog Zakona definisano je da proizvođači i uvoznici ambalaže snose troškove organizovanog sistema preuzimanja, sakupljanja i obrade otpadne ambalaže.

Portal Analitika