Abiznis

Predstavljena preliminarna Studija opravdanosti pruge Pljevlja-Bijelo Polje-granica sa Kosovom

 

pruga
Ukoliko bude sagrađena, pruga će biti jednokolosiječna (1435mm), brzine 100 km na čas, i biće namijenjena za mješoviti saobraćaj sa akcentom na teretni i imaće elektronsku signalizaciju, koja omogućava daljinsku kontrolu sa automatskim sistemom blokiranja.  Zbog poštovanja najstrožijih evropskih standarda krak pruge Pljevlja-Bijelo Polje bi bio dužine oko 60 kilometara a za njegovu izgradnju bi, prema preliminarnim podacima, bilo potrebno od 720 do 790 miliona eura. Cilj izgradnje pruge je da Pljevlja koja su bogata rudom povežu sa Lukom Bar i sa Kosovom.

Predstavljena preliminarna Studija opravdanosti pruge Pljevlja-Bijelo Polje-granica sa Kosovom
Portal AnalitikaIzvor

U Pljevljima su danas predstavljeni preliminarni rezultati Studije opravdanosti i idejnog rješenja izgradnje nove pruge Pljevlja-Bijelo Polje-Berane-granica sa Kosovom. Ukoliko bude sagrađena, pruga će biti jednokolosiječna, brzine 100 km na čas, i biće namijenjena za mješoviti saobraćaj sa akcentom na teretni i imaće elektronsku signalizaciju, koja omogućava daljinsku kontrolu sa automatskim sistemom blokiranja. Prema preliminarnim rezultatima Studije koju je predstavio prof. dr Miloš Knežević dekan podgoričkog Građevinskog fakulteta, pruga Pljevlja-Bijelo polje bi bila dugačka, u zavisnosti od varijantri od 59 do 68 kilometara, a njena vrijednost bi iznosila oko 720 do 790 miliona eura. Drugi krak pruge od Bijelog Polja (Ravne Rijeke) pa do granice sa Kosovom biće dugačak takođe oko 60 kilometara, a njena vrijednost bi takodje bila nešto manje od 500 miliona eura. To praktično znači da bi za prugu od Pljevalja do granice sa Kosovom bilo neophodno makar 1,2 milijarde eura.

- Osnov za izradu je prostorni plan Crne Gore do 2020. godine, koji je predložio koridore na relaciji Pljevlja-Bijelo Polje, preko Berana pa do granice sa Kosovom, kaže Knežević.

Studija opravdanosti i Idejno rješenje, vrijednosti 315.000 eura koji finansira Željeznička infrastruktura, razmatra pet varijanti, od kojih jedna treba da obuhvati Bijelo Polje, a druga lokalitet Ravna Rijeka. Svi pokazatelji dobijeni kroz dinamičke i geometrijske analize, zajedno sa drugim pokazateljima poput privrednog razvoj područja, korišćenje materijalnih bogatstava, ekološke posljedice, uključuju se u proces vrednovanja varijanti sa ciljem izbora optimalne varijante za razradu u Idejnom projektu,

Prugu uskladiti sa evropskim smjernicama: Prema riječima predsjednika Odbora direktora Željezničke infrastrukture Rešada Nuhodžića, neophodno je uslove željezničkog saobraćaja uskladiti sa evropskim smjernicama, jer će se ulaskom  Crne Gore i zemalja u okruženju u EU, granice otvoriti, tako da će se preko njih lakše tranportovati roba i putnici, što će stvarne komparativne prednosti saobraćajnica u Crnoj Gori, učiniti još više značajnim i važnim.

- Dugoročnom strategijom razvoja željezničke infrastrukture, predviđene su konture buduće mreže pruga na području Crne Gore,  u koju spada i izgradnja pruge Pljevlja-Bijelo Polje-Berane-granica sa Kosovom, koja je uvrštena u mrežu na osnovu potencijalnog prometa, koji već sada ima ogromne zalihe. Uzimajući sve to u obzir, kao i činjenicu  da sjeverni region danas karakterišu znatno nepovoljniji ekonomski indikatori, koji se prvenstveno odnose na niže prihode per capita i veću nezaposlenost u odnosu na ostala dva regiona, kao i karakteristično demografsko pražnjenje, što je  paradoksalno, jer je najviše realnih resursa i komparativnih prednosti  zapravo u najnerazvijenijem regionu u zemlji, jasno je da je neophodno što prije početi sa izgradnjom saobraćajnica, koje će uspostaviti ravnomjerniji regionalni razvoj, rekao je Nuhodžić na prezentaciji.

S obzirom na svoju veličinu i stanje ekonomije, jasno je da Crna Gora nije u mogućnosti da iz izvornih prihoda obezbjeđuje sredstva za velike infrastrukturne projekte i zbog toga joj je neophodna podrška finansijskih institucija i partnerstvo sa privatnim sektorom, koji zahtjevaju jasne strateške dokumente iz kojih se vidi značaj i ekonomska opravdanost takvih investicija.

- Prema Studijama koje su ranije urađene i u ovoj koju ćemo danas prezentovati, jasno je da se radi o veoma složenom i zahtjevnom projektu, koji zbog reljefnih formacija i prilično teškog terena za usklađivanje trase, ima prilično veliki broj tunela i mostova kojima se karakterišu sve varijante trase. Koridori buduće pruge  razrađeni su tako da je projektovanje trase podeljeno na dvije dionice:  Pljevlja - Bijelo Polje/Ravna Rijeka i  Bijelo Polje/Ravna Rijeka – Berane - granica sa Kosovom, od kojih je svaka razmatrana u pet varijanti u saglasnosti sa uslovima iz Projektnog zadatka, kaže Nuhodžić, koji vjeruje da će pruga biti interesantna međunarodnim finansijskim institucijama zbog međunarodnog karaktera tog pravca.

- Razlog za optimizam je i činjenica da će ova pruga međunarodnog značaja, omogućiti bolji životni standard svih građana Crne Gore i Kosova, jer svojom realizacijom povlači privredu: Pljevalja, Bijelog Polja, Berana, Bara, Podgorice i svih mjesta koja gravitiraju ka budućoj pruzi i pruzi Vrbnica-Bar, na koju se ovaj krak nastavlja, kaže on.

Na prezentaciji se čulo da će uspostavljanjem pomenute saobraćajne infrastrukture, stvoriti se se i poslovni ambijent za razvoj malih i srednjih preduzeća koja predstavljaju oslonac crnogorske ekonomije.

- Pored neosporne opravdanosti koja je više puta dokazana, izgradnjom buduće pruge omogućiće se i bolja valorizacija drvih i šumskih potencijala, koji predstavljaju bitne izvore za proizvodnju energije na bazi biomase. Njenom realizacijom stvoriće se podsticaj za revitalizaciju sela i podizanje obima poljoprivredne proizvodnje, kao i razvoja stočarstva i voćarstva, a i zaustaviće se i demografsko pražnjenje, smatra Nuhodžić.

Pruga otvara velike mogućnosti Rudnika uglja: Predsjednik Odbora direktora pljevaljskog Rudnika uglja Zoran Gospić podsjetio je da je kroz istoriju taj grad bio veoma važan saobraćajni čvor, ali i prepoznatljiv po rudarskoj djelatnosti. On je rekao da je od izuzetnog značaja izgradnja ove pruge jer će Pljevlja biti veoma pristupačna investitorima.

- S toga, slobodno mogu reći da smo na dobrom putu da ostvarimo jedan od strateških ciljeva, konkretno mislim na pristupačnost kada je ugalj, ali i ostale rude i bogatstva ovog kraja u pitanju, jer izgradnjom kraka željezničke pruge Pljevlja – Bijelo Polje i dalje prema Beranama do granice sa Kosovom, mi otvaramo mogućnosti dalje distribucije našeg proizvoda i dalji razvoj privrede Pljevlja i dajemo značajan doprinos u razvoju saobraćaja ovog kraja.

Prethodnih godina, strateški investitori su često izražavali zadovoljstvo prirodnim bogatstvom Pljevalja, poznavanjem rezervi i kvaliteta mineralnih sirovina, ali su, nažalost, doživljavali i blago razočarenje saznanjem da Pljevlja u XXI vijeku nisu uvezana u mrežu željezničkog, a time i pomorskog saobraćaja, navodi Gospić.

On je istakao da je Rudnik uglja od početka rada 1952. godine pa do kraja prošle godine eksploatisao oko 63 miliona tona uglja, a na osnovu istraživanja ovjerene rezerve ležišta uglja na prostoru pljevaljske opštine iznose 191 milion tona uglja.

- Moram pomenuti i da je za ovu godinu planirana veoma ambiciozna proizvodnja 1.914.000 tona uglja, za potrebe TE „Pljevlja“ isporuka oko 1.8 miliona tona, dok je predviđena i otkrivka od 6,2 miliona kubika. Svjesni smo da je ugalj najznačajnija mineralna sirovina, a rezerve i kvalitet uglja u pljevaljskom basenu mogu zadovoljiti široku i industrijsku potrošnju, i nadamo se za buduću proizvodnju toplotne energije. Ono što je interes naše Kompanije je zadržavanje naših tradicionalnih kupaca u zemljama okruženja, a transport je u tom smislu do sada bio usko grlo u realizaciji ovih planova. S toga, vjerujem da ovo predstavlja jedan, ali veoma značajan korak kojim će bogatstvo Pljevlja biti pristupačnije svim onim koji žele da ulažu u našu opštinu, na obostrano zadovoljstvo, zaključio je Gospić. Na prezentaciji su osim predsjednika Odbora direktora Željezničke infrastrukture i Rudnika uglja, učestvovali predstavnici Željezničkog prevoza, Montecarga, Luke Bar, predsjednici opština Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Mojkovac, predstavnici Instituta za građevinarstvo, kao i lokalni privrednici. Projekat podrazumijeva izgradnju tunela ukupne dužine 19 do 20 kilometara, što je 25 odsto do 30 odsto dužine pruge. Broj mostova je 16 što u zavisnosti od varijante predstavlja 14 odsto dužine pruge.

Studija opravdanosti i Idejnog rješenja za izgradnju nove željeznicke pruge Pljevlja-Bijelo Polje-Berane-granica sa Kosovom koju radi Institut za gradevinarstvo d.o.o. Podgorica bice završena do kraja avgusta ove godine, nakon čega će se znati koja je opcija najoptimalnija za izgradnju.

 

P.Z.
Portal Analitika