Društvo

Poklon za Prijestonicu: Arhitektura Cetinja od XV vijeka do Drugog svjetskog rata

2503cetinje
A
rhitekta prof. dr Goran Radović uručio je danas Prijestonici Cetinje 200 primjeraka svoje knjige „Arhitektura Cetinja od XV vijeka do Drugog svjetskog rata“. Vrijedan poklon, čiji je izdavač Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, ispred Prijestonice Cetinje, primio je gradonačelnik Aleksandar Bogdanović.

Poklon za Prijestonicu: Arhitektura Cetinja od XV vijeka do Drugog svjetskog rata
Portal AnalitikaIzvor

Izdanjem „Arhitektura Cetinja od XV vijeka do Drugog svjetskog rata“, objavljenim u decembru prošle godine, obuhvaćen je cjelokupan arhitektonski i urbanistički razvoj Cetinja.

Zahvaljujući prof. dr Goranu Radoviću na odluci da dio tiraža ustupi Prijestonici Cetinje, Bogdanović je naglasio kako je riječ o knjizi koja nije značajna isključivo sa aspekta arhitekture, već da ona istovremeno obrađuje i prati i istorijski razvoj grada.

- Riječ je o prvoj knjizi u kojoj su temeljno obrađena pitanja arhitekture i urbanizma u periodu od njegovog nastanka do početka Drugog svjetskog rata. Nadalje, knjiga „Arhitektura Cetinja od XV vijeka do Drugog svjetskog rata“ predstavlja zasad jedinstven materijal koji se odnosi na stambenu i na javnu arhitekturu na Cetinju, ali i kojim su obuhvaćeni različiti stilovi gradnje, te više od 40 stranih graditelja – zahvaljujući čemu izdanje Gorana Radovića predstavlja i savršeno svjedočanstvo o izuzetnoj raznovrsnosti i bogatstvu arhitekture na Cetinju, rekao je Bogdanović.

On je dodao kako će građa koja je objedinjena u pomenutoj knjizi biti od koristi u budućim aktivnostima Prijestonice Cetinje i drugih institucija, što se posebno odnosi na izrade studija zaštite objekata.

Autor knjige prof. dr Goran Radović naglasio je kako knjiga predstavlja plod njegovog petnaestogodišnjeg istraživanja koji se ticao arhitekture crnogorske Prijestonice.

- Sam proces stvaranja Cetinja za mene je predstavljao veliku enigmu, i tako sam i počeo da se bavim arhitekturom ovog grada. Cetinje, kao prostor, predstavlja neiscrpan izbor istraživanja, a u arhitektonskom pogledu, odlikuje ga izuzetna raznovrsnost, s obzirom da ovdje imamo primjere stilova ranog kubizma, secesije, objekte od armiranog betona i brojne druge, što samo svjedoči da su u proteklim epohama praćeni evropski arhitektonski trendovi. Zbog svega toga, smatram da je od izuzetnog značaja da se istorijsko jezgro Cetinja u budućnosti nađe na UNESCO listi svjetske kulturne baštine, kazao je prof. dr Radović.

Tokom događaja, prisutne je pozdravio i akademik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti dr Dragan Vukčević.

- Ovo izdanje predstavlja poklon Crnogorske akademije nauka i umjetnosti gradu koji je drugačiji u odnosu na ostale u Crnoj Gori. Jer, Cetinje je više od grada. Ono je princip države. Zbog toga, knjiga „Arhitektura Cetinja od XV vijeka do Drugog svjetskog rata“ vrijedna je baština sakupljena unutar korica jedne knjige, rekao je Vukčević.

Portal Analitika