Abiznis

Obradović: Vlada je mnogo ranije trebalo da reaguje u KAP-u

243kap
P
redsjednici dva sindikata Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP), Rade Krivokapić i Sandra Obradović, očekuju da se sjutra u Skupštini donese konačna odluka u vezi te fabrike, koja će u prvom redu štiti zaposlene.

Obradović: Vlada je mnogo ranije trebalo da reaguje u KAP-u
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Sindikata KAP-a, Sandra Obradović, saopštila je da će, koja god odluka da se donese, ta radnička asocijacija tražiti striktno poštovanje Kolektivnog ugovora i statusa zaposlenih, koji su, kako je ocijenila, za mnoge samo brojka.

»Vlada je mnogo ranije trebalo da reaguje, odnosno onda kada smo je upozoravali da se KAP svakim danom urušava i selektivno gasi, a prvenstveno zbog neozbiljnog vlasnika«, rekla je Obradović agenciji Mina-business.

Prema njenim riječima, Vlada reaguje tek sada kada se potraživanja gomilaju, kada je iznešen profit, kada više nema ni centa ulaganja i kada se sirovine dopremaju na kašičicu, a poslodavac ne plaća struju.

»Nadam se da nije zakasnila da bar nešto spasi, ako se spasiti može«, poručila je Obradović.

Ona očekuje da će se sjutra na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, donijeti konačna odluka.

Odbor bi trebalo da se izjasni predlogu zaključaka Vlade u vezi sa rješavanjem problema u KAP-u, odnosno o ponudi ruskog vlasnika da ustupi svoje akcije izvršnoj vlasti. Izjašnjavanje je prethodno bilo najavljeno za srijedu, ali je sjednica odložena zbog odsustva poslanika Demokratskog fronta. Odbor je zasjedao i u ponedjeljak, ali je sjednicu prekinuo predsjednik tog tijela, Aleksandar Damjanović, jer su neki članovi bili odsutni.

Ruski vlasnik u KAP-u, Centralno evropska aluminijumska kompanija (CEAC) kojom upravlja En plus grupa, ponudila je crnogorskoj Vladi da odmah i besplatno na nju prenesu 29,3 odsto akcija koje imaju u fabrici.

Obradović, kako je rekla, ne želi da vjeruje da su se dosadašnja odlaganja dešavala da bi eventualno došlo do lobiranja pojedinih partija koje bi glasale za jedan ili eventualno neki drugi predlog.

»Želim da vjerujem da su pojedinci stvarno imali jake razloge za odsustvo sa pojedinih sjednica«, kazala je Obradović.

Predsjednik Sindikata Aluminijuma, Rade Krivokapić, rekao je agenciji Mina-business da radnici očekuju da će sjutra Socijalistička narodna partija (SNP), kako je ranije i najavljeno, ponuditi rješenje kojim bi se sačuvala fabrika i zaposleni.

„Naše oči su uprte put SNP-a, koji je maksimalno ušao u problematiku KAP-a. Od njih očekujemo jedno od rješenja kako bi se sačuvala i fabrika i zaposleni“, kazao je Krivokapić.

On smatra da ostatak opozicije isključivo razmišlja o ličnim interesima, ne vodeći računa o zaposlenima u KAP-u.

„Njima je važno da budu protiv onoga što predloži Vlada i Demokratska partija socijalista (DPS)“, dodao je Krivokapić.

On se nada da će SNP naći neki zajednički jezik sa DPS-om i donijeti pozitivna rješenja za očuvanje fabrike.

„Mi ćemo sa te dvije partije donijeti odluku o sudbini KAP-a, a samim tim i zaposlenih u njemu“, naveo je Krivokapić.

On je kazao da radnicima u potpunosti odgovara i preuzimanje akcija od ruskog CEAC-a, kao i vođenje KAP-a pod okriljem države.

Obradović je saopštila da se dio predloga SNP-a, koji je bio dostupan Sindikatu KAP-a, temelji na obezbjeđenju energetske efikasnosti fabrike, ali da je poseban akcenat stavljen na poštovanju Kolektivnog ugovora za zaposlene.

»To je za nas, naravno nakon pitanja opstanka KAP-a, najvažnije pitanje. U Vladinom predlogu se jasno kaže da je 700 zaposlenih prekobrojno i da će za njih biti obezbijeđeno svega 12 miliona EUR. Kad kažem svega, mislim da je to malo novca za zaposlene koji su pretežno srednje i starije životne dobi i koji će nikako ili vrlo teško naći novo zaposlenje, ali i malo novca u odnosu na novac koji se mora dati ruskom vlasniku koji je uništio kompaniju«, smatra Obradović.

Prema njenim riječima, ako prođe predlog Vlade 700 zaposlenih će morati da napusti KAP-a.

»U tom slučaju izvršna vlast će preuzeti akcije od ruskog vlasnika, ali im i dati 40 miliona EUR plus 11 miliona EUR, što će predstavljati dodatno opterećenje i za ekonomiju Crne Gore«, tvrdi Obradović.

S druge strane, kako je objasnila, ako se uvede stečaj takođe će 700 zaposlenih morati da napusti KAP, dok će i svi preostali zaposleni biti van radnog odnosa jer prestaje da važi Kolektivni ugovor.

»Ono što je po meni veoma bitno, a što malo ko pominje, jeste odgovornost onih koji su KAP doveli u ovakav položaj«, zaključila je Obradović.

Skupština je 29. februara prošle godine prihvatila odluku Vlade da preuzme dug KAP-a od 22 miliona EUR prema Dojče /Deutsche/ banci i donijela određene zaključke.

Oni su, između ostalog, predviđali raskid ugovora sa sadašnjim vlasnikom KAP-a, ruskom Centralno-evropskom aluminijskom kompanijom (CEAC), odnosno, En plus grupom, i to, kako je navedeno, na najefikasniji način.

Skupština je međutim 8. juna, raspravljajući o realizaciji tih zaključaka, donijela nove, zbog toga što Vlada i pored sprovedenih aktivnosti u tom pravcu, nije realizovala ključni zahtjev - raskid saradnja sa CEAC-om.

Portal Analitika