Abiznis

ĐUKANOVIĆ: Ne postoje recepti za privredni uspjeh

OKLOMI
C
rnogorski parlament preduzeća, koji danas zasjeda prvi put, doprinijeće, kako je saopšteno, većoj saradnji Vlade i privrednika u cilju zajedničkog rješavanja problema i stvaranja konkurentnije politike i ukupne ekonomije Crne Gore.

ĐUKANOVIĆ: Ne postoje recepti za privredni uspjeh
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Milo Đukanović kazao je u Skupštini da su u svakoj ozbiljnoj ekonomiji, vlada i privredna komora partneri, a današnje zasjedanje predstavlja potvrdu zajedničke posvećenosti da se država suoči sa izazovima.

„Današnje zasjedanje je još jedna potvrda zajednička posvećenost da se suočimo sa izazovima, a zajedno smo odgovorni da stvorimo društvo šansi. Zajednički dijalog i zajedničko rješavanje problema temelj je za konkurentnije politike i ekonomije“, poručio je Đukanović.

On je kazao da će Vlada biti partner u otklanjanju prepreka i barijera za biznis u izgradnji kvalitetnih institucija i infrastrukture kao preduslova razvoja i konkurentnosti, prenosi MINA-BUSINESS.

„Preduzetništvo je misija stvaranja, pokušaj da se stvore novi proizvodi, radna mjesta. Ono je više od stvaranja profita, a uspješni preduzetnici i vlasnici malih i srednjih preduzeća su primjer da treba pokušati i preuzeti odgovornost za stvaranje svoje egzistencije“, kazao je Đukanović.

Zadatak države i društva je, kao je kazao, da stvori ambijent gdje će privrednici biti uvaženi i poštovani članovi zajednice.

„Duboka i dugotrajna kriza podriva povjerenje preduzetnika, a visoka nezaposlenost urušava ambijent. Ne postoje recepti i uputstva za privredni uspjeh, već jedino naporan i konstruktivan rad daju rezultate“, rekao je Đukanović.

Privrednici, kako je kazao, moraju ulagati kreativan napor da na tržištu ponude jeftinije i kvalitetnije usluge, a donosioci političkih odluka efikasnije rješenje aktuelnih društvenih problema.

OKLOMI2„Svi zajedno se moramo mijenjati i unaprijeđivati, zbog čega je tema ljudskih resursa suštinska. Zbog toga sam i inicirao promjene u obrazovnom sistemu“, podsjetio je Đukanović.

Predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić kazao je da treba krenuti sa ujedinjavanjem svih snaga Crne Gore u osnovni izazov, a to je obezbjeđenje boljeg života građana.

„Ovaj put za crnogorski parlament preduzeća je početak nečega što će, uz postojeće mehanizme prvenstveno u Ustavu Crne Gore gdje smo ustanovili socijalni savjet kao mjesto dogovaranja svih preduslova za stabilnu gradnju Crne Gore. To je mjesto koje će institucionalno stvarati te preduslove, a nadamo se da će forum kao što je crnogorski parlament preduzeća dati kvalitet više“, rekao je Krivokapić.

On je naveo da Crna Gora, kao mala zemlja koja je morala graditi velike politike, stoji pred izazovom da gradi veliku ekonomiju.

„Uvjeren sam da ova institucija ima kapaciteta da u vremenu pred nama i punom izazova bude dostojna dostignuća, jer nema velikih, a lakih odluka, već samo teških i velikih, a to treba da uradimo u ekonomiji kako smo uradili u politici“, poručio je Krivokapić.

Predsjednik Privredne komore (PKCG), Velimir Mijušković kazao je da dijaloga na relaciji privreda – državne strukture ne može biti previše, jer je to dijalog strateškog karaktera, koji ima za cilj zajednički rad na uspostavljanju kvalitetne ekonomske politike.

„Jedan od ključnih kriterijuma za punopravno članstvo u EU je snažna privreda, sposobna da se nadmeće sa konkurencijom na jedinstvenom tržištu, što je kompleksan zadatak za sve“, naveo je Mijušković.

Komora, kako je dodao, imala je potrebu za uspostavljanjem tješnje saradnje sa zakonodavnom vlašću, jer postoji širok opseg polja saradnje sa parlamentom na veoma konkretnim pitanjima važnim za crnogorsku privredu.

„Cilj održavanja ovog skupa je da se kroz razmatranje ključnih tema koje se odnose na poslovnu zajednicu prepoznaju okviri i prioriteti u vođenju ekonomske politike Crne Gore“, kazao je Mijušković.

On je kazao da rad članica Komore ima nezamjenjiv uticaj na poslovno okruženje i ekonomsko-socijalnu stabilnost i kao takvi predstavljaju prirodno pouzdanog partnera kreatorima politika i donosiocima odluka u pogledu.

Potpredsjednik Juročembersa /Eurochambers/, Marta Šulc /Schultz/ poručila je da je uloga privrednih komora u Evropi veoma bitna.

„Ako pogledamo Juročembers, postoji 1,3 miliona novoosnovanih preduzeća, 2,6 miliona zaposlenih koji se tu obučavaju, 4,5 miliona dokumenata koji su objavljeni. Naš cilj je da preduzetnicima pokažemo put u budućnost“, rekla je Šulc.

Ona je kazala da komore pružaju podršku u osnivanju preduzeća, pri čemu su partneri na teme inovacije, tehnologija i nauke.

„Tu je bitan jak sistem privrednih komora. Bitna je saradnja u oblasti usavršavanja i edukacije gdje su zajedno sa našom Vladom mnoge komore privatizovane“, navela je Šulc.

Ona je kazala da je vlasnica porodičnog preduzeća koje se bavi turizmom.

„U svom preduzeću imam 80 mladih koji se edukuju, što znači da kada završe obaveznu školu dolaze kod nas u preduzeće, specijalno se edukuju gdje dobijaju praktično znanje“, objasnila je Šulc.

Ona je kazala da imaju 115 predstavništava u cijelom svijetu i zajedno sa ambasadama nude servise za njihova preduzeća u inostranstvu, jer upravo bogatstvo te zemlje dolazi iz malih i srednjih preduzeća.

Foto: Gov.me

 

 

Portal Analitika