Društvo

Tereza ALBANO: Italijanski jezik je oduvijek prisutan u Crnoj Gori

2203teresa
Pošto Italijanski kulturni centar postoji već dugo, teško je nabrojati sve umjetnike i, češće, književnike koji su gostovali povodom nekih od brojnih manifestacija koje organizuje Italijanska ambasada u saradnji sa Centrom, ali mogu reći da je ih bilo zaista dosta, kaže za Portal Analika direktorica italijanskog Centra za kulturu, Tereza Albano.

Tereza ALBANO: Italijanski jezik je oduvijek prisutan u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Među njima su, naravno, imena poput Andree Boćelija, Klaudija Magrisa i Katje Rićareli, koji su u proteklih skoro deceniju gostovali u Crnoj Gori.

- Italijanski kulturni centar u Crnoj Gori smo otvorili 2004. godine, zahvaljujući pomoći tadašnjeg italijanskog ambasadora za Srbiju i Crnu Goru, Antonija Zanardija – Landija, i gradonačelnika Podgorice, dr Miomira Mugoše. U početku je to bio ogranak Italijanskog instituta u Beogradu, a nakon što je Crna Gora dobila nezavisnost, pretvorio se u samostalnu nevladinu organizaciju pod imenom CULT.IT koja stalno sarađuje sa Italijanskom ambasadom u Podgorici – pojašnjava Albano.

Ona podsjeća kako su odnosi između Italije i Crne Gore oduvijek bili jaki, ranije kroz međudržavne, istorijske odnose, a danas i kroz ekonomiju. Za to navodi samo naizgled banalan primjer: „Dovoljno je primijetiti koliko prodavnica u svakom crnogorskom gradu nose neko italijansko ime“, a zatim pojašnjava:

- Italijanski jezik je oduvijek bio prisutan u vašoj zemlji. Nikada neću zaboraviti događaj iz vremena kada sam  tek došla u Crnu Goru: roditelji su tada „protestovali“ tražeći da italijanski jezik bude izborni predmet u školi. Upravo zbog toga što smo nekako osjetili tu „glad“ za italijanskim jezikom, odlučili smo da otvorimo kutak koji će Crnogorcima dati mogućnost da slušaju, nauče i govore jezik koji svi u Crnoj Gori definišu kao „jako melodičan“. Osim toga, svake godine, su brojni đaci iz srednje škole koji odu da studiraju u Italiju, pa naš Centar pruža i mogućnost za dobijanje više informacija o upisu i, na neki način, uputstva kada je u pitanju prijemni ispit.

Na pitanje da li je Italijanski kulturni centar, s druge strane, pomogao gostovanje crnogorskih umjetnika u Italiji, Albano odgovara:

- Glavni cilj Italijanskog kulturnog centra je promovisanje italijanske kulturne baštine u njenim različitim formama. To radimo putem organizovanja različitih kulturnih manifestacija i, naravno, kurseva italijanskog jezika. Pošto je jedan od naših zadataka da pomognemo susret i dijalog između kulturne stvarnosti vaše zemlje i Italije, mi smo uvijek na raspolaganju kada neki od vaših umjetnika, najčešće muzičara, traži našu pomoć – zaključuje dugogodišnja direktorica Italijanskog kulturnog centra u Podgorici.

Portal Analitika