Svijet

Otkriven novi ekosistem ispod morskog dna

zemlja
Z
emljina okeanska kora pokriva ogromni prostor, a uglavnom je zatrpana gustim slojem mulja koji je razdvaja od površinskog svijeta. Naučnici su sada otkrili život duboko ispod mora - u okeanskoj kori, tamnoj vulkanskoj stijeni na dnu, koji postoji zahvaljujući energiji iz hemijskih reakcija stijena i vode.

Otkriven novi ekosistem ispod morskog dna
Portal AnalitikaIzvor

 

Čitav ekosistem živi i cvjeta bez svjetlosti i kisionika ispod okeanskog dna, mikrobi iz okeanske kore, koji žive od vodonika i ugljen dioksida, tvrde naučnici u novoj studiji, javila je “Živa nauka” (Live Science). Naučnici su taj, potencijalno jedan od najvećih ekosistema na Zemlji, nazvali tamna biosfera.
Okeanska kora, koja obuhvata oko 60 odsto Zemljine površine, predstavlja dio litosfere ispod okeana. Prosječna debljina joj je između pet i 10 kilometara, a uglavnom se sastoji od bazaltnih stijena. Istraživači su po prvi put izvukli i analizirali komade te kore.

Okeanska kora je formirana na grebenima između tektonskih ploča, gdje kuljajuća lava sreće morsku vodu i hladi se. Novostvoreni kamen, uglavnom bazalt, izguruje se sa grebena i zakopava ispod gustog taloga. Iako su naučnici dugo znali da u tom talogu i izloženom, još nepokrivenom bazaltu žive mikrobi, dublji, zakopani djelovi kore bili su misterija. 
Mikrobi u njoj preživljavaju zahvaljujući vodoniku, koji se formira kad voda teče kroz stijene bogate gvožđem, kojim pretvaraju ugljen dioksid u organsku materiju.

Ovaj proces, poznat je kao hemosinteza i razlikuje se od fotosinteze koja za istu svrhu koristi sunčevu svjetlost, podseća magazin “Priroda”.

- U njenom stijenju bujaju zajednice mikroba, koje jedu (vodom) izmjenjene minerale. Oni dobijaju energiju iz hemijskih reakcija između vode i stijena - naveo je vođa istraživanja Mark Lever, mikrobiolog Univerziteta Arhus u Danskoj.
- Naši dokazi govore da je ovo jedan ekosistem, koji je baziran na hemosintezi, a ne na fotosintezi, što ga čini prvim velikim ekosistemom na Zemlji baziranim na hemosintezi – izjavio je Lever za portal “Naša nevjerovatna planeta” (OurAmazingPlanet).

Dok su bakterije i drugi mikrobi registrovani na dubinama, u rupama izbušenim u morskom dnu, ovo otkriće potvrđuje produžetak života unutar okeanske kore, kao i mogućnost života na drugim planetama.
- Mislim da je veoma vjerovatno da sličan život postoji na drugim planetama. Na Marsu, iako nema kisionika, ima stijena koje su bogate gvožđem. Moguće je da se slične reakcije događaju na drugim planetama i, možda, duboko ispod njihovih površina – naveo je Lever.
Ove nedelje naučnici američke svemirske agencije NASA objavili su otkriće sumpora, azota, vodonika, kiseonika, fosfora i ugljenika u stijenama na Marsu. To ukazuje da je na Marsu možda nekad bilo mikroba.
Mikroorganizmi koji žive na morskom dnu su razni – oni konzumiraju vodonik, ugljenik, fosfor i druge elemente, ali su se naučnici tokom novog istraživanja fokusirali na vrste koje proizvode metan a smanjuju količinu sumpora.

(Blic.rs)

Portal Analitika