Abiznis

IVANOVIĆ: Spremni smo da razgovaramo sa proizvođačima o cijeni mlijeka

ivanovipetar
M
inistarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja spremno je da sa predstavnicima proizvođača mlijeka u Crnoj Gori razgovara o kalkulaciji cijene tog proizvoda, kako bi se utvrdile nove ili modifikovale postojeće mjere, koje treba da doprinesu napretku te proizvodne grane.

IVANOVIĆ: Spremni smo da razgovaramo sa proizvođačima o cijeni mlijeka
Portal AnalitikaIzvor



Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Petar Ivanović, kazao je da je sa proizvođačima mlijeka iz nikšićke i danilovgradske opštine dogovoreno formiranje zajedničke komisije koja bi analizirala strukturu cijene mlijeka, nakon čega je planiran sastanak sa ostalim učesnicima u repro lancu.

On je naveo i da bi razgovor sa trgovcima, mljekarima i proizvođačima o rezultatima analize strukture cijene trebalo da pokaže da li je neophodno kreiranje novih ili modifikacija postojećih mjera u cilju obezbjeđivanja balansa i daljeg razvoja stočarstva i proizvodnje mlijeka.

»Spreman sam da razgovaram o kalkulaciji cijena. Nije nam cilj da uništimo proizvodnju i preradu, već da sa sredstvima kojima raspolažemo napravimo sve što je moguće da to bude više investicija u budućnost«, rekao je Ivanović na konferenciji za novinare.

Proizvođači milijeka iz nikšićke i danilovgradske opštine zahtijevaju povećanje premije za litar mlijeka sa sedam na deset centi i više subvencije za stočni koncentrat, koji ne bi trebalo da bude skuplji od 32 centa. Oni traže i izmjenu Vladine Uredbe o kvalitetu mlijeka, koja se odnosi na promjenu startne cijene, kao i povećanje premija po grlu sa 80 na 150 EUR

Proizvođači mlijeka su ove sedmice najavljivali blokade puteva i obustave isporuka, od kojih su odustali nakon što je na sastanku sa Ivanovićem dogovoreno formiranje zajedničke komisije, koja bi utvrdila realnu cijenu mlijeka od proizvodnje do trgovine.

Ivanović je podsjetio da se Ministarsvo poljoprivrede ne bavi određivanjem cijena mlijeka, stočne hrane ili inputa, niti bilo kome određuje po kojoj cijeni da nešto proda ili kupi. Opredjeljenje Crne Gore je, kako tvrdi, da ide ka otvorenom tržištu, na kojem postoji konkurencija, čije benefite uživaju potrošači, jer dobijaju kvalitetniji proizvod po nižim cijenama.

»Pred nama je težak put, na kojem neće svi poljoprivredni proizvođači uspjeti da se održe. Ipak, ne možemo stalno pomagati one koji propadaju ili imaju probleme, a ignorisati one koji su dobri i uspješni u poslu«, poručio je Ivanović.

On je naveo i da je pet predstavnika proizvođača mlijeka, sa kojima je u prethodnom periodu razgovarao o zahtjevima za povećanje subvencija, prošle i 2011. godine dobilo po raznim osnovama oko 210 hiljada eura bespovratnih sredstava, dok u tom periodu nijesu platili ni cent poreza. On, međutim, nije želio da saopšti njihova imena.

Ivanović smatra i da je za poboljšanje situacije u poljoprivrednom sektoru neophodno što prije sačiniti registar poljoprivrednih proizvođača i zemljišta, ukoliko želimo da dobijemo sredstva od EU.

On je saopštio i da postojećim budžetom nije predviđena stavka koja bi se odnosila na nadoknadu štete proizvođačima mlijeka prouzrokovane aferom alfatoksin.

»Imamo budžet koji je ograničen i iz kojeg treba da riješimo mnogo više problema nego što je to moguće. U ovom momentu nemamo budžetsku stavku za naknadu štete, ali pokušavamo da razvijamo poljoprivrednu proizvodnju«, rekao je Ivanović.

On je naveo i da se o šteti ne može govoriti bez njene stvarne analize.

»Nakon te analize ćemo tražiti bilanse stanja i uspjeha mljekara, kako bi se utvrdili njihovi prihodi i rashodi, kao i poreske obaveze, jer neko treba da plati tu štetu. To je moguće uraditi samo iz budžeta, koji pune građani i preduzeća u Crnoj Gori«, poručio je Ivanović.

On tvrdi i da Crna Gora neće mijenjati standarde i povećati broj somatskih ćelija u mlijeku da bi udovoljila zahtjevima pojedinih proizvođača, jer se radi o standardima koji tretiraju zdravlje ljudi.

»Ukoliko bilo koji ljekar ili stručnjak zadužen za zdravlje ljudi ima argumente da povećanje broja somatskih ćelija ne ugrožava zdravlje ljudi, možemo o tome da razgovaramo«, rekao je Ivanović.

On je, na pitanje hoće li biti dodatnog uvoza stočne hrane i da li će biti raspisan tender za to, s obzirom da to nije bio slučaj prlikom uvoza iz Slovenije, odgovorio da se prilikom interventnog uvoza nema vremena za raspisivanje procedura koje dodatno ugrožavaju postojeću situaciju.

»Imali smo interventan uvoz, čija je svrha bila normalizacija tržišta. Ministarsvo nije spriječilo ni jednog uvoznika da uveze stočnu hranu, niti je to zabranilo. Jedino ograničenje bio je zdravstveni standard«, zaključio je Ivanović.

Portal Analitika