Društvo

STANIŠIĆ: Ljekari nekontrolisano pišu recepte

budoslajd
U
Crnoj Gori i dalje postoji problem neracionalnog izdavanja recepata i stvaranja zaliha ljekova u kućnim apotekama.

STANIŠIĆ: Ljekari nekontrolisano pišu recepte
Portal AnalitikaIzvor

Na taj problem, upozorava za Antenu M direktor Montefarma Budimir Stanišić, koji se u to još jednom uvjerio nakon poziva građanima da u apoteke Montefarma donesu ljekove kojima je istekao rok trajanja, kako bi bili uništeni. Tako se dogodilo da čovjek preda neupotrebljive ljekove u vrijednosti 2.670 eura.

Lani je kroz apoteke Montefarma na osnovu ljekarskih recepata izdato oko 5 miliona i 100 hiljada kutija ljekova građanima Crne Gore. Diskutabilno je međutim da li je zaista bilo neophodno da ljekari prepišu toliku količinu ljekova.

Stanišić odavno upozorava na nekontrolisano prepisivanje ljekova. Posljednjom akcijom, kojom je Montefarm poslao obavještenje svim građanima da do kraja mjeseca donesu u njihove apoteke sve ljekove kojima je prošao rok trajanja, kako bi ih uništili, došli su do frapatnih podatka-pacijenti prave ogromne zalihe:

-Imali smo prije neki dan slučaj pacijenta koji je došao u jednu od naših apoteka u Podgorici i donio ljekove kojima je rok trajanja istekao i to u vrijednosti od 2.670 eura, kaže on.

Stanišić upozorava-velika potrošnja ljekova primarno predstavlja loš uticaj na zdravlje. Sa druge strane, to je i ozbiljan atak na novac svih nas, koji iz zajedničke kase, sredstvima solidarnosti plaćamo neracionalnu potrošnju ljekova:

- Jednom pacijentu za istu dijagnozu ljekari iz primarne zdravstvene zaštite propisiju četiri do šest kutija mjesečno što apsolutno nema veze ni sa strukom, ni naukom ni sa racionalnim i korektnim ponašanjem prema ljekovima koji su društveno dobro a za koje se odvajaju ogromne sume novca, navodi Stanišić.

No iako informacioni sistem zdravstva ima preciznu statistiku koji ljekar šta prepisuje i kom pacijentu, problem je u tome što nema sankcija:

-Očigledno da i pored svih analiza do sada nije postojala sankcija za onoga ko propisuje više ljekova pacijentima nego što je medicinski opravdano. Jer apsolutno nije opravdano medicinski propisati 4 ili 6 kutija za mjesec dana, jednom pacijentu bez obzira na njegov strah da će možda ostati bez tog lijeka, kaže on.

Kako bi stali na put nekontrolisanom prepisivanju ljekova, Ministarstvo Zdravlja i Fond zdravstva nastoje da produže trajanje recepta na 21 dan i da automatskom blokadom onemoguće propisivanje više od dvije kutije jednog lijeka za mjesec. To je efikasan način, zaključuje Stanišić.

 

Portal Analitika