Turizam

“Odmor za sve” za produžetak turističke sezone

1403presntotosok
D
anas je u Podgorici održana konferencija za novinare povodom projekta „Odmor za sve“ (Holiday4all), radne grupe Kalipso programa koji zajednički sprovode Turistička organizacija Srbije, Dunavski centar za konkurentnost i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

“Odmor za sve” za produžetak turističke sezone
Portal AnalitikaIzvor

“Projekat Odmor za sve je jedan od rezultata dobre saradnje između turističkih organizacija Crne Gore i Srbije koje su inicijatori i drugih projekata, prepoznatih u dijelu jugoistočne Evrope kao kreativni i konkurentni na globalnom tržištu. NTO i TOS su aktivne članice Evropske komisije za turizam i putovanja gdje u punom kapacitetu zastupaju interes regiona u pravcu kreiranja turističkih proizvoda i promocije na vanevropskim brzorastućim tržištima, poput kineskog, japanskog, indijskog ili prekookeanskog, što je i jedan od bitnih strateških ciljeva i opredjeljena obje zemlje”, saopšteno je Portalu Analitika iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Direktor NTO-a Saša Radović je ocjenio da projekat pruža priliku da, putem finansiranja od sredstava Evropske komisije, nove kategorije potencijalnih turista budu upoznate sa turističkom ponudom u periodu vansezone.

„Ponude naše dvije destinacije nisu konkurentne nego komplementarne, posebno na trećim tržištima“, rekao je Radović i upoznao prisutne sa četiri ciljne grupa  turista kojima se projekat direktno obraća, a to su mladi  starosne dobi od 18 do 30 godina, porodice sa većim brojem članova i djecom predškolskog uzrasta koje su zainteresovane za finansijske olakšice turističkih destinacija van glavne sezone, osobe sa hendikepom koje izbjegavaju određene uslove infrastrukturnog pritiska tokom špica sezone i sve izraženija i u turističkom rastu - grupa seniora, osobe preko 65 godina, koja bilježi porast broja putovanja i odlični su potrošači, ali zbog klimatskih uslova preferiraju vansezonsku ponudu.

Kreiranje ovoga modela saradnje je urađeno po uzoru na već pozitivne evropske prakse Španije i Portugala, ali i Francuske u segmedntaciji tržišta i stvaranja cjelogodišnje ponude. Izuzetan benefit projetka za Crnu Goru i Srbiju će biti produđženje sezona, integrisanje cjelogodišnje ponude i posebno porast zapošljavanja u periodu vansezona.

Menadžer projekta Kristina Kujundžić ispred TOS-a je rekla da je ideja projekta da se kroz primjer postignutih rezultata partnerstvo proširi na makroregion Dunava od dvanaest zemalja što će doprinjeti transnacionalnoj saradnji i većem kretanju turista. Inovativnost u projektu „Odmor za sve“ podrazumjeva drugačiji pristup i menadžment u institucionalnom jačanju i građenju kapaciteta svih aktera turističe industrije u javno-privatnom partnerstvu. Posebno je istakla ulogu privrede, ali i civilnog sektora, bez kojih ovaj projekat ne može biti održiv.

Portal Analitika