Politika

Zvanični Pariz: Crna Gora predvodnik regiona

1403luksicparizok
P
otpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić razgovarao je danas u Parizu sa ministrom vanjskih poslova Francuske Loranom Fabijusom i predsjednicom Komisije za vanjske poslove u Nacionalnoj skupštini Elizabet Gigu, saopšteno je Portalu Analitika iz Lukšićevog resora.

Zvanični Pariz: Crna Gora predvodnik regiona
Portal AnalitikaIzvor

“Francuska pozdravlja dosadašnji napredak i način na koji su sprovedene reforme u Crnoj Gori u procesu evropskih integracija. Uvjereni smo u Vaš uspjeh u pregovaračkom procesu i imamo puno povjerenje u Crnu Goru, puno toga je urađeno, predstoje vam izazovi i reforme koje treba sprovesti “, kazao je Fabijus.

On je istakao da Crna Gora i Francuska imaju odlične odnose, koje treba ojačati kroz konkretne projekte u oblasti ekonomije i kulture.

Saopštio je da Francuska ostaje privržena integraciji Crne Gore u NATO, te da pozdravlja njen dalji napredak u evroatlantskim strukturama, ističući posebno važnost učešća Crne Gore u međunarodnim mirovnim misijama. Fabijus je, takođe, istakao važnu ulogu Crne Gore u regionu kao države koja je jedina u procesu pregovora sa EU i naglasio njen konstruktivan doprinos snaženju stabilnosti regiona i jačanju dobrosusjedskih odnosa.

„Crna Gora je na pravom putu u procesu EU integracija, od obnavljanja nezavisnosti vidljiv je napredak u sprovođenju reformi“ - kazala je predsjednica Komisije za vanjske poslove u Nacionalnoj skupštini Elizabet Gigu.

Ona smatra da jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta EU treba da ostane integracija zapadnog Balkana. Gigu je kazala da EU ne treba da predstavlja obavezu, već da bude otvorena za sve države koje to žele i mogu. Ona je ocijenila da je otvaranje pregovora poglavljima 23 i 24 pragamtičan pristup, imajući u vidu da će se na taj način najbolje iskoristiti pregovarački proces koji je zahtjevan i dug za navedene oblasti.

Potpredsjednik Lukšić je kazao da je podrška Francuske važna za Crnu Goru i njenu dalju integraciju u EU i NATO. On je sagovornicima u Parizu ukazao na dostignuća Crne Gore u integracionim procesima i iskazao spremnost Crne Gore da nastavi sa sprovođenjem reformi i ispunjavanjem standarda.

„Spremni smo da se suočimo sa izazovima i ispunjavmo reforme, ali i istovremeno i svjesni da je mnogo obaveza pred nama u ovom dugotrajnom procesu“ – kazao je Lukšić.

Lukšić je kazao da činjenica da je Crna Gora jedina država koja vodi pregovore sa EU, kao i prva država koja testira novi pristup za poglavlja 23 i 24 upravo važna za dalji proces proširenja država Zapadnog Balkana.

-Takva vodeća pozicija nas obavezuje da u regionalnim okvirima pokretanjem zajedničkih inicijativa djelujemo i podstičemo i njihov dalji napredak- kazao je Lukšić.

Potpredsjednik Lukšić je izrazio zahvalnost za kontinuiranu podršku Francuske razvojnim procesima u Crnoj Gori.  Posebno je izrazio zahvalnost na spremnosti Francuske za ekspertsku pomoć u najzahtjevnijim oblastima. Takođe je istakao da ga ohrabruje najava francuskog ministra da će Francuska učiniti sve na polju jačanja ekonomske saradnje i preduzeti potrebne mjere u cilju  većeg prisustva francuskih investitora u Crnoj Gori u narednom periodu.

U fokusu razgovora bile su teme koje se odnose na snaženje saradnje u mutlilateralnim okvirima.

Portal Analitika