Politika

SNP: Spriječiti zloupotrebu državnih resursa

13snpMilic
U
napređenje ukupnog izbornog procesa nije moguće, ukoliko zakonodavni okvir ne predvidi sankcije za kršenje materijalnih normi izbornog zakonodavstva, ocijenili su predsjednik Socijalističke narodne partije SNP Srđan Milić i potpredsjednik ove partije Neven Gošović.

SNP: Spriječiti zloupotrebu državnih resursa
Portal AnalitikaIzvor

Oni su se danas sastali sa delegacijom OEBS/ODIHR Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, na čelu sa ambasadorom Borisom Frlecom, koja je počela ograničenu Misiju za posmatranje predsjedničkih izbora.

“Tema sastanka je bila aktuelna politička situacija sa posebnim osvrtom na pripremu i organizaciju demokratskog izbornog procesa, usklađenost pravnog okvira sa preporukama iz predhodnih izvještaja ODIHR misija, okruženje i uslovi za sprovođenje kampanje“, saopšteno je iz SNP-a.

Milić i Gošović su na današnjem sastanku naveli da je neophodno obezbijediti demokratski ambijent i kroz sve dozvoljene mehanizme spriječiti zloupotrebu državnih resursa u funkciji izbornih interesa partija na vlasti.

“Ali zabrinjava činjenica da zakonska rješenja nijesu dovoljna da se obezbijedi slobodno izjašnjavanje građana, što su pokazali i lokalni izbori u Nikšiću“, istakli su oni.

Gošović je ukazao da u Crnoj Gori ne postoji povjerenje javnosti u integritet izbornog procesa.

“Da bi se unaprijedilo povjerenje javnosti, neophodno je da organi za sprovođenje zakona po službenoj dužnosti sprovode temelju istragu svih navoda o izbornim neregularnostima, kupovine glasova i izbornih prevara“, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je bilo riječi i o tačnosti vođenja biračkog spiska i potrebe transparentnosti procedura koje Ministarstvo unutrašnjih poslova MUP i nadležni organi lokalne uprave sprovode na ažuriranju podataka o biračima.

 

Portal Analitika