Kultura

Milena Jovićević u Berlinu: Uvijek je izazov stvarati u novoj sredini

13milena
S
amostalna izložba radova crnogorske umjetnice Milene Jovićević pod nazivom „Pay & P(l)ay“ otvorena je večeras u 18 sati u Institutu für Alles Mögliche u Berlinu. Radovi su nastali tokom rezidencijalnog boravka ove umjetnice u toj instituciji.

Milena Jovićević u Berlinu: Uvijek je izazov stvarati u novoj sredini
Portal AnalitikaIzvor

- Rezidencijalni boravak je uvijek mnogo više od same izložbe i mnogo je veći izazov stvarati u novoj sredini i sasvim novim okolnostima. Utisci su odlični i vrlo sam zadovoljna, nastavljam saradnju i radim na novim projektima sa Institut für Alles Mögliche, već u aprilu i maju ove godine - kazala je Jovićević u kratkoj izjavi za Portal Analitika.

Postavka, koja će biti otvorena do kraja marta, obuhvata objekte, crteže na papiru, i crteže na zidu. Na otvaranju izložbe govoriće osnivač Instituta, umjetnik i predavač na Akademiji vizuelnih umjetnosti u Lajpcigu Stefan Reibel.

Postavka „Pay & P(l)ay“ istražuje anksioznost i otuđenost savremenog svijeta koji čovjeka svodi na produktivne i reproduktivne funkcije.

m1

Kako se navodi u tekstu koji prati izložbu „važnost ljudskih interakcija unutar takvog apsurdnog, vulgarizovanog prostora je obesmišljena. Relacije su ironijski svedene na proste mehaničke radnje i fiziološke potrebe. Ove serije momenata ili vinjeta jezikom znakova i simbola svakodnevno individualno iskustvo pretvaraju u gotovo podrugljive scene u kojima je čitav životni ciklus samo nezaustavljiva traka proizvodnje i potrošnje. Rad pod nazivom „Artist Visa“ problematizuje mjesto umjetnika u sistemu vrijednosti koji nameće totalni gubitak autonomije i priznaje samo novac i profit. Zadovoljstvo je u igri, ali igra košta. Sve košta. Ti nisi ono što misliš, govoriš ili radiš, ti nemaš ime i prezime, ti si broj. Tvoja jedina validna lična karta je kreditna kartica“.

Institut für Alles Mögliche je institucija koja okuplja umjetnike iz cijelog svijeta putem selektiranih rezidencijalnih programa, u trajanju od mjesec ili dva mjeseca. Do sada su u Institutu boravili umjetnici iz Kanade, Amerike, Belgije, Francuske, Islanda, Finske, Rusije, Danske, Italije, Kipra, Norveške Holandije i Švajcarske. Umjetnici - rezidenti postaju članovi institucije i rezidencijalni boravak ih preporučuje za učestvovanje u ostalim projektima i manifestacijama Instituta.

Osim rezidencijalnih programa i projekata koji podrazumijavaju različite prakse savremene umjetnosti i novih medija, Institut organizuje i Festival performansa Direct Action u Berlinu koji okuplja autore video arta i performansa.

13m2m3

 

Portal Analitika