Politika

LANGE: Aferu “snimak” trebaju da riješe crnogorske institucije

langeok
Š
ef Odjeljenja za Crnu Goru i Hrvatsku u Generalnom direktoratu Evropske komisije, Dirk Lange rekao je na današnjoj konferenciji za medije da je aferu “snimak” najbolje rješavati u okviru državnih insitiucija Crne Gore. Lange, koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, rekao je da je najbolje tu aferu  ispitati organizovanjem parlamentarne istrage ističući da očekuje “konkretne rezultate do kraja aprila”.

LANGE: Aferu “snimak” trebaju da riješe crnogorske institucije
Portal AnalitikaIzvor


- Nakon dva dana sastanaka, sada stvari bolje razumijem i mislim da plasirani navodi imaju politički i pravnu dimenziju. Što se tiče političke, mislim da je najbolje da se te stvari isprate u parlamentu i vidio sam spremnost svih strana da se održi parlamentarno saslušanje. Crna Gora, kao država kandidat, mora da ide naprijed u procesu pridruživanja i pitanja kao što su afera Snimak, moraju se rješavati u okviru državnih institrucija. Očekujem da se to vrlo brzo desi, kako bi Delegacija o tome izvijestila Brisel - kazao je Lange i istakao da se nada da će do aprila već biti konkretnih rezultata.

On je naveo da je danas razgovarao i sa predsjednikom Skupštine Rankom Krivokapićem, koji mu je, kako je istakao, rekao da će se postići parlamentarni konsezus po tom pitanju.
- Vjerujem da je to pravi signal za građane ali i da je to dobro za kredibilnost svih političkih partija - kazao je Lange.
Govoreći o pravnoj dimenziji afere “snimak”, kazao je da je o njoj razgovarao sa vrhovnim državnim tužiocem Rankom Čarapić.
- Ona me je informislaa da je spremna da razmotri bilo kakvu sumnju koja se njoj dostavi, u tom smislu ona bi kasnije mogla i da preuzme odrđene aktivnosti - rekao je Lange.

Upitan šta će Evropska komisija (EK) uraditi ako Crna Gora ne sprovede istragu do kraja i ukoliko se proces bude odugovlačio, on je rekao da očekuje da će skupštinsko saslušanje početi brzo.
Na pitanje šta podrazumijeva pod bliskom budućnošću u rasvjetljavanju afere “snimak”, on je kazao da će se sredinom aprila u Evrpskom parlamentu razgovarati o Crnoj Gori.

-  Pretpostavljam da će se poteći i ova pitanja, a komesar EK će biti upitan šta se dešava u Crnoj Gori, i ja se nadam da ćemo do tada imati neke konkretne reztultate i da ćemo parlamentarcima moći da kažemo koje su se aktivnosti već sprovele u vezi sa ovo situacijom - pojasnio je Lange.
On je naveo da su mu sagovornici sa kojima se sreo povrdili da nije bilo zloupotrebe Evropskih fondova, ali da im je kazao da EK ne može biti arbiter u tom slučaju.

foto: B. Rakočević

Portal Analitika