Politika

Prijedlog Rezolucije EP: Spriječite zloupotrebu javnih resursa u političke svrhe

1103EUParliament
Izvijestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Čarls Tenok u novom izvještaju o napretku Crne Gore prema preporukama Evropske komisije iz 2012. godine, potcrtao je problem zloupotrebe javnih resursa u političke svrhe.

Prijedlog Rezolucije EP: Spriječite zloupotrebu javnih resursa u političke svrhe
Portal AnalitikaIzvor

Prenoseći detalje predložene rezolucije o Crnoj Gori koji uglavnom ima pozitivnu konotaciju, a čije je usvajanje u Evropskom parlamentu najavljeno za četvrtak, Dan piše da je Tenok problem zloupotrebe javnih resursa posebno naglasio u drugom paragrafu Opštih zaključaka. Prema njemu, izborno zakonodavstvo je uglavnom u skladu sa preporukama Venecijanske komisije i OEBS-a, ali zakonski okvir mora bit usklađen sa preporukama kako građani u izbornom procesu ne smiju da budu predmet nepotrebnih ograničenja.

- Pozivamo vlasti da unaprijede ažuriranje biračkih spiskova i transparentnost nadzora finansiranja predizbornih kampanja, kao i da osiguraju da je finansiranje stranaka u skladu sa zakonom, uključujući eliminisanje svih oblika zloupotrebe, naročito javnih resursa u političke svrhe. Takođe pozivamo vlasti da temeljno razmotre sve prigovore, u skladu sa prepourkama OEBS-a, kako bi javnost stekla povjerenje u izborni proces.

Kada su u pitanju politički kriterijumi, pozdravlja se nadzorna uloga parlamenta koja je potvrđena usvajanjem zakona o parlamentarnoj istrazi i amandmanima koji se tiču pristupa tajnim podacima.

- Pozivamo crnogorsku Skupštinu da nastavi svoju značajnu nadzornu ulogu, naročito u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Takođe, potrebno je da se Skupština više uključi u pristupne pregovore kroz strateške i političke diskusije i analizu zakonodavnih okvira u određenim skupštinskim Odborima, kako bi se na postigao pravi nadzor nad procesom pregovaranja.

Još jednom je posebno istaknuto kako je neophodno da Skupština što prije usvoji ustavne promjene, čime bi se ojačalo nezavistnost i integritet sudstva, i ojačala profesionalna autonomija stručnih tijela.

- Sa žaljenjem konstatujemo da je korupcija i dalje prisutna. Ohrabrujemo napore Vlade da stalno primjenjuje mjere protiv korupcije i konflikta interesa, uključujući Zakon o finansiranju političkih partija. Neophodno je dokumentovano voditi istrage i donijeti presude, naročito za korupciju na visokom nivou, kako bi se time doprinijelo podizanju svijesti i zaštti građana koji prijavljuju slučajeve korupcije.

Preporučuju i da se stanje u ovoj sferi poboljša saradnjom sa Grupom zemalja protiv korupcije (GRECO) što treba da doprinese i povećanju transparentnosti u finasiranju političkih partija i predizbornih kampanja.

Foto: sikhsiyasat.net

Portal Analitika