Društvo

Savjet AZLP: Inicijativa SNP-a u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka

savjetAZLP25
P
ovodom inicijative SNP-a upućene MUP-u, za dostavljanje podataka o licima koja su prijavila i odjavila prebivalište u opštinama Nikšić i Andrijevica, kao i dostavljanja spiska punoljetnih građana sa teritorije pomenutih opština koji nijesu zamijenili lične karte biometrijskim, Savjet Agencije za zaštitu ličnih podataka je konstatovao da je ta inicijativa u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka, saznaje Portal Analitika.

Savjet AZLP: Inicijativa SNP-a u skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka
Portal AnalitikaIzvor

U Mišljenju, u koji je Portal Analitika imao uvid se navodi, da je dostavljanje Socijalističkoj narodnoj partiji spiska punoljetnih lica, dražavljana Crne Gore, sa prebivalištem u Nikšiću i Adrijevici, koja posjeduju ličnu kartu izdatu u skladu sa Zakonom o ličnoj karti, a tu ličnu kartu nijesu zamijenili biometrijskom ličnom kartom u skladu sa važećim Zakonom o ličnoj karti i spisak punoljetnih lica sa prebivalištem u Nikšiću i Andrijevici, koja nijesu upisana u registar državljana Crne Gore, a posjeduju ličnu kartu izdatu u skladu sa Zakonom o ličnoj karti koji su bili u primjeni prije stupanja na snagu važećeg Zakona o ličnoj karti je u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti. Takođe, u Mišljenju AZLP se navodi i da je dostavljanje Socijalističkoj narodnoj partiji podataka o licima koja su odjavila prebivalište i licima koja su prijavila prebivalište u opštinama Nikšić i Andrijevica u periodu od 01. januara 2012. godine do 06. marta 2013. godine i to : ime i prezime lica, matični broj lica, datum prijave-odjave lica, dan, mjesec i godina rođenja, mjesto, opština i država rođenja, adresa stanovanja i mjesto, opština i država budućeg prebivališta je u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

U obrazloženju mišljenja koje potpisuje predsjednik Savjeta AZLP Šefko Crnovršanin, se kaže da postupajući u skladu sa članom 50 tačka 3 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (Službeni list CG, br. 79/08, 70/09 i 44/12) u kojem se navodi da Agencija daje mišljenja u vezi sa primjenom ovog zakona, a na osnovu zahtjeva Ministarstva unutrašnjih poslova br. 335/13 od 04.03.2013. godine, Agencija je mišljenja da je dostavljanje Socijalističkoj narodnoj partiji spisak punoljetnih lica, dražavljana Crne Gore, sa prebivalištem u Nikšiću i Adrijevici, koja posjeduju ličnu kartu izdatu u skladu sa Zakonom o ličnoj karti a tu ličnu kartu nijesu zamijenili biometrijskom ličnom kartom u skladu sa važećim Zakonom o ličnoj karti i spisak punoljetnih lica sa prebivalištem u Nikšiću i Andrijevici, koja nijesu upisana u registar državljana Crne Gore, a posjeduju ličnu kartu izdatu u skladu sa Zakonom o ličnoj karti koji je bio u primjeni prije stupanja na snagu važećeg Zakona o ličnoj karti je u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Članom 17 Zakona o biračkim spiskovima (Službeni list Crne Gore br. 40/08 i 40/11) propisano je da je nadležni organ dužan da ovlašćenom predstavniku parlamentarne stranke i potvrđene izborne liste omogući uvid u birački spisak i službenu dokumentaciju na osnovu koje se vrši promjena u biračkom. Član 17 stav 2 Zakona o biračkim spiskovima propisuje da se uvid vrši u službenim prostorijama organa kod kojih se službena dokumentacija nalazi. Nadalje, članom 18 propisano je da je nadležni organ dužan da parlamentarnoj stanci i podnosiocu potvrđene izborne liste, na njihov zahtjev, dostavi podatke koji utiču na tačnost i ažurnost vođenja biračkog spiska, u roku od 48 časova od dana prijema zahtjeva.

Obim Podataka koji treba biti dostavljen Socijalističkoj narodnoj partiji a odnosi se na ime i prezime lica, JMBG, adresu stanovanja, odnosno datum rođenja ako licu nije određen JMBG utvrđen je Zakonom o biračkim spiskovima.

Član 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti propisuje da se lični podaci moraju obrađivati na pošten i zakonit način te da se ne mogu obrađivati na način koji nije u skladu sa njihovom namjenom. Lični podaci, shodno članu 3, moraju biti tačni i potpuni i moraju se ažurirati. Stoga, da bi se postigla svrha obrade podataka o ličnosti , dostavljanje podataka o ličnosti je potrebno učiniti u obimu kako je propisano članom 17 Zakona o biračkim spiskovima.

Član 4a Zakona o zaštiti podataka o ličnosti propisuje da svrhu i način obrade ličnih podataka utvrđuje rukovalac zbirke ličnih podataka, ako nijesu propisani zakonom. Član 6 propisuje da u slučaju kad su namjena ličnih podataka i način njihove obrade propisani zakonom, rukovalac zbirke ličnih podataka određuje se tim zakonom. Član 10 stav 2 tačka 1 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti propisuje da se obrada ličnih podataka vrši bez saglasnosti lica ako je to neophodno radi izvršavanja zakonom propisanih obaveza rukovaoca zbirke ličnih podataka što je propisano članom 17 i 18 Zakona o biračkim spiskovima. Shodno članu 10 stav 2 tačka 5 obrada ličnih podataka se može vršiti bez saglasnosti liča čiji se podaci obrađuju ako se obrada ličnih podataka zasniva na ostvarivanju na zakonu zasnovanog interesa korisnika ličnih podataka, izuzev ako takve interese treba ograničiti radi ostvarivanja i zaštite prava i sloboda.

Takođe, u obrazloženju AZLP se navodi da postupajući u skladu sa članom 50 tačka 3 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti (Službeni list CG, br. 79/08, 70/09 i 44/12) u kojem se navodi da Agencija daje mišljenja u vezi sa primjenom ovog zakona, a na osnovu zahtjeva Ministarstva unutrašnjih poslova br. 16/13 od 06.03.2013. godine, Agencija je mišljenja da je dostavljanje Socijalističkoj narodnoj partiji podataka o licima koja su odjavila prebivalište i licima koja su prijavila prebivalište u opštinama Nikšić i Andrijevica u periodu od 01.01.2012.godine do 06.03.2013.godine i to :ime i prezime lica, matični broj lica, datum prijave-odjave lica, dan, mjesec i dosina rođenja, mjesto, opština i država rođenja, adresa stanovanja i mjesto, opština i država budućeg prebivališta je u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Članom 17 Zakona o biračkim spiskovima (Službeni list Crne Gore br. 40/08 i 40/11) propisano je da je nadležni organ dužan da ovlašćenom predstavniku parlamentarne stranke i potvrđene izborne liste omogući uvid u birački spisak i službenu dokumentaciju na osnovu koje se vrši promjena u biračkom. Član 17 stav 2 Zakona o biračkim spiskovima propisuje da se uvid vrši u službenim prostorijama organa kod kojih se službena dokumentacija nalazi. Nadalje, članom 18 propisano je da je nadležni organ dužan da parlamentarnoj stanci i podnosiocu potvrđene izborne liste, na njihov zahtjev, dostavi podatke koji utiču na tačnost i ažurnost vođenja biračkog spiska, u roku od 48 časova od dana prijema zahtjeva.

Obim Podataka koji treba biti dostavljen Socijalističkoj narodnoj partiji a odnosi se na ime i prezime lica, matični broj lica, datum prijave-odjave lica, dan, mjesec i dosina rođenja, mjesto, opština i država rođenja, adresa stanovanja i mjesto, opština i država budućeg prebivališta utvrđen je članom 10 stav 3 Zakona o biračkim spiskovima koji propisuje da je organ nadležan za vođenje centralnog biračkog spiska dužan da parlamentarnoj stranci i podnosiocu potvrđene izborne liste , na njihov zahtjev dostaviti sve podatke o biračima na koje se odnose promjene. Takođe, članom 17 stav 1 Zakona o biračkim spiskovima propisano je da je nadležni organ dužan da ovlašćenom predstavniku parlamentarne stranke i potvrđene izborne liste omogući uvid u birački spisak i službenu dokumentaciju na osnovu koje se vrši promjena u biračkom spisku ( dokumetacija: državljanstvo, ličnih karata građana, odjave i prijave mjesta prebivališta, matičnog broja građanina, poslovne sposobnosti, matične knjige rođenih, vjenčanih i umrlih i dr ). Član 7 Zakona o biračkim spiskovima propisuje da se promjena u biračkom spisku (upis, brisanje, izmjena, dopuna ili ispravka) vrši se po službenoj dužnosti ili na zahtjev birača. Član 8 Zakona o biračkim spiskovima propisuje da se u birački spisak upisuje jedinstveni redni broj sloga pod kojim je izvršen upis u birački spisak, ime i prezime, datum i mjesto rođenja, državljanstvo, pol, adresa, datum prijave poslednjeg prebivališta i jedinstveni matični broj birača. Izuzetno, ukoliko biraču nije određen matični broj, upisuje se registarski broj lične karte, a ukoliko se biraču ne može utvrditi datum prijave poslednjeg prebivališta, upisuje se datum izdavanja lične karte. Članom 9 Zakona o biračkim spiskovima propisano je da u roku od tri dana od dana raspisivanja izbora, organ nadležan za vođenje biračkog spiska, putem medija, oglašava birački spisak, uz obavještenje da se može izvršiti uvid i tražiti promjena u njemu. Podnosilac zahtjeva u svojstvu parlamentarne stranke traži na uvid podatke koji se odnose na promjene u biračkom spisku.

Član 2 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti propisuje da se lični podaci moraju obrađivati na pošten i zakonit način te da se ne mogu obrađivati na način koji nije u skladu sa njihovom namjenom. Lični podaci, shodno članu 3, moraju biti tačni i potpuni i moraju se ažurirati. Stoga, da bi se postigla svrha obrade podataka o ličnosti, dostavljanje podataka o ličnosti je potrebno učiniti na način i u obimu kako je propisano članom 17 i 18 Zakona o biračkim spiskovima.

Član 4a Zakona o zaštiti podataka o ličnosti propisuje da svrhu i način obrade ličnih podataka utvrđuje rukovalac zbirke ličnih podataka, ako nijesu propisani zakonom. Članom 6 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti propisuje da u slučaju kad su namjena ličnih podataka i način njihove obrade propisani zakonom, rukovalac zbirke ličnih podataka određuje se tim zakonom. Član 10 stav 2 tačka 1 Zakona o zaštiti podataka o ličnosti propisuje da se obrada ličnih podataka vrši bez saglasnosti lica ako je to neophodno radi izvršavanja zakonom propisanih obaveza rukovaoca zbirke ličnih podataka što je propisano članom 17 i 18 Zakona o biračkim spiskovima. Zakon o zaštiti podataka o ličnosti shodno članu 10 stav 2 tačka 5 upućuje da se obrada ličnih podataka može vršiti bez saglasnosti liča čiji se podaci obrađuju ako se obrada ličnih podataka zasniva na ostvarivanju na zakonu zasnovanog interesa korisnika ličnih podataka, izuzev ako takve interese treba ograničiti radi ostvarivanja i zaštite prava i sloboda.

Portal Analitika