Svijet

Majkrosoft duguje milijardu dolara Danskoj

0503-Majkrosoft
D
anska traži da joj Majkrosoft isplati milijardu dolara poreskog duga, javljaju mediji u toj zemlji, a prenosi srpski portal B92.net.

Majkrosoft duguje milijardu dolara Danskoj
Portal AnalitikaIzvor

Danske poreske vlasti pregovaraju sa poznatom kompanijom u vezi sa neplaćenim porezom koji se odnosi na preuzimanje danske softverske kompanije Navižn (Navision) za 1,88 milijardi dolara 2002. godine, prenosi danski javni servis DR.

- Poreske vlasti Danske tvrde da je Majkrosoft potom po značajno nižoj ceni prodao prava na Navižnov uspješan softver za planiranje biznisa, svojoj ćerki firmi u Irskoj. Danska sada zahtjeva isplatu 5,8 miliona kruna (nešto više od milijardu dolara) poreskog duga sa kamatama na tu transakciju – stoji na portalu B92.net.

Predstavnik Majkrosofta u Danskoj nije komentarisao navode.

Danska vlada je u februaru predložila da se stopa poreza na dohotak preduzeća postepeno smanji sa 25 na 22 odsto. Najniža stopa na isti porez u Irskoj je 12,5 odsto, u zavisnosti od tipa biznisa.

Kako pokazuje nedavna analiza vlade Sjedinjenih Američkih Država  američke multinacionalne kompanije su 2008. godine 43 odsto svog profita u inostranstvu, prijavile u poreskim rajevima poput Bermuda, Irske, Luksemburga, Holandije i Švajcarske.

Foto: preuzeto sa – b92.net

Portal Analitika