Politika

MITRIĆ: „Dupla greška“ Ustavnog suda

0403blagotaokAkademik DANU dr Blagota Mitrić, bivši predsjednik Ustavnog suda Crne Gore, smatra da Ustavni sud Crne Gore pravi veliku grešku što odluku o pravnoj valjanosti kandidature Filipa Vujanovića nije dostavio nadležnom državnom organu. Nedostavljanjem pismenog obrazloženja odluke Ustavni sud, kako smatra Mitrić u autorskom tekstu dostavljenom Portalu Analitika, dovodi u neravnopravan položaj samog Vujanovića kao predjedničkog kandidata. Prenosimo integralni tekst profesora  dr Blagote Mitrića.

MITRIĆ: „Dupla greška“ Ustavnog suda
Portal AnalitikaIzvor

  

Svima je znano da je donijeta odluka Ustavnog suda o trećem predsjedničkom mandatu sadašnjeg predsjednika, za koju se sada samo može reći (pošto se mora poštovati) da „svršenom poslu nema mane“ ili da „sila Boga ne moli“, pa neka svako uzme neku od ove dvije poznate krilatice, koja mu više „paše“. Ili, neku treću, po svom ličnom izboru. Ali, za ovu priliku, za neupućene, citiraćemo samo dvije pravne norme:“Isto lice može biti predsjednik Crne Gore najviše dva puta“(član 97 stav 2 Ustava) i druga:“Organi vlasti u Crnoj Gori i drugi državni organi... nastavljaju sa radom do isteka vremena na koji su birani...“(član 2 Ustavnog zakona). I ni riječi više o ovome, jer je zaludno.

Međutim, tema ovog teksta je „dupla greška“ (Ustavnog suda kada pored ovakave odluke o kandidaturi sadašnjeg predsjednika za treći predsjednički mandat pravi novu grešku (duplu), kada do dana današnjega ne dostavlja tu odluku nadležnom organu, iako su po Zakonu o Ustavnom sudu izborni sporovi hitne prirode, a što najbolje potvrđuju ovi članovi Zakona o Ustavnom sudu: „žalba iz stava 1 ovog člana podnosi se u roku od 24h od dostavljanja rješenja“ (član 76 stav 2), zatim: „Ustavni sud odlučuje o žalbi iz člana 78 ovog zakona u roku od 48h od časa prijema žalbe.“(član 79). I najvažniji:“ Odluka Ustavnog suda ima pravno dejstvo od dana dostavljanja odluke Ustavnog suda nadležnom organu.“ (član 81) Iz svega ovoga proizilazi , i logički i jezički i kako god hoćete, da je izrada i dostava odluke Ustavnog suda o izbornom sporu hitne prirode. Ovo dalje znači da odluka Ustavnog suda o kandidaturi sadašnjeg predsjednika još nije stupila na pravnu snagu, što znači da ne proizvodi nikakve pravne posledice sve do dana dostavljanja odluke Ustavnog suda nadležnom organu i da ovakvim nečinjenjem Ustavni sud dovodi u neravnopravan položaj jednog od predsjedničkih kandidata iz prostog razloga što on, po pravu, još nije kandidat. S toga ovim upućujem javni poziv predsjedniku Ustavnog suda da odmah (danas, najkasnije sjutra) potpiše i dostavi odluku nadležnom organu, kako bi sadašnji predsjednik, i pravno i faktički,  bio validan kandidat.

Jedna digresija u vezi sa ovim: u nedvnom izbornom sporu ovaj što ovo piše bio je opunomoćeni zastupnik i podnosilac izborne žalbe Demokratske unije Albanaca, pa je tražio da se zakaže javna rasprava ili bar da prisustvuje sjednici Ustavnog suda na kojoj se bude raspravljalo o ovom izbornom sporu, a što je bilo njegovo zakonsko pravo, a njihova zakonska obaveza. Niti je bilo javne rasprave, niti je pozivan na sjednicu suda. Kada je zbog ovoga protestvovao kod sekretarke suda, ona je rekla da je prenijela predsjedniku suda ovaj zahtjev, ali (citiram) „ On ništa nije rekao.“ U ovom izbornom sporu pozvani su svi podnosioci izborne žalbe i njihov opunomoćeni zastupnik advokat Nikola Martinović, čime je Ustavni sud pokazao da nejednako postupa u jednakim pravnim situacijama i krši Zakon o Ustavnom susu i Poslovnik o radu Ustavnog suda i pravi novu (troduplu) grešku, što nama ni u tenisu.

Blagota MITRIĆ

Portal Analitika