Abiznis

ĐUKANOVIĆ: Prije odluke za KAP utvrditi dugove fabrike, moguće da su 500 miliona eura

goranslajd
P
rije donošenja odluke o daljoj sudbini KAP-a Vlada bi morala da zna koliki su ukupni dugovi i potraživanja prema KAP-u. Bilo koja strategija održivosti KAP-a mora dati i odgovor na pitanje koliko će ponuđeno rješenje  koštati građane Crne Gore.Bez toga svaka strategija je besmislena a svaki pokušaj da se nađe novi strateški investitor bez preuzimanja svih dugova KAP-a od strane Vlade, bio bi uzaludan, zaključio je Đukanović.

ĐUKANOVIĆ: Prije odluke za KAP utvrditi dugove fabrike, moguće da su 500 miliona eura
Portal AnalitikaIzvor

 

Analitičar tržišta aluminijuma Goran Đukanović ocijenio je da bi Vlada, prije donošenja odluke za KAP morala da utvrdi dugove podgoričke fabrike. Na pitanje koja je varijanta najbolja za rješenje statusa KAP-a Đukanović kaže:

- Ne može se govoriti o najboljoj ponudi i najboljem rješenju za KAP jer je  to svojevrsna manipulacija riječima. Najprikladniji izraz bio bi da se radi o najmanje katastrofalnoj ponudi i rješenju po većinu stanovnika Crne Gore, a ne za KAP. Ovo iz razloga što se stiče utisak da tražeći rješenje za KAP, Vlada zapostavlja interese većine građana Crne Gore, mislim na one koji ne rade u KAP-u i koji nemaju direktnog interesa od te fabrike, rekao je Đukanović u izjavi za Portal Analitika.

Ovih dana, kako dodaje Đukanović, se često pominje cifra od 40 miliona eura, kao najbolje rješenje da se isplati ruskoj En plus grupi u zamjenu za većinsko vlasništvo nad KAP-om.

-Ispada da bi trebali svi da budemo srećni što ćemo potraživanja od 120 miliona eura dobiti za ''svega'' 40 miliona eura. Ono što Vlada i ministar Vladimir Kavarić ne pominju u svojim saopštenjima je da se samo tokom prošle godine gubitak KAP-a i dug prema Elektroprivredi povećao ukupno za preko 100 miliona eura, dok je Vlada tražila stranog investitora a vrijeme prolazilo.Tu cijenu će platiti građani Crne Gore, ne strani investitori, i ako ih bude. Pitanje je i šta je sa ukupnim dugovima KAP-a, koji su se prošle godine pominjali na nivou od oko 350 miliona eura a sada niko ne zna da li je taj dug dostigao 400 ili čak, moguće, i preko 500 miliona eura, naveo je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Vlada Crne Gore bi trebala da bude oprezna prilikom svojih kalkulacija oko rasta potražnje za aluminijumom u svijetu tokom narednih godina i očekivanom rastu cijene.

- Na osnovu izjave ministra Vladimira Kavarića u emisiji U centar na TVCG stiče se utisak da je jedini izvor informacija koje je Ministarstvo koristilo za očekivanu cijenu aluminijuma u narednih nekoliko godina internet sajt Londonske berze metala (LME). Međutim LME ne daje prognoze za cijene metala koji se na njoj trguju već se najvjerovatnije radi o tzv. forward krivama cijena metala, na osnovu kojih se vrši trgovina za isporuku metala tokom narednih mjeseci ili godina, u zavisnosti na koji vremenski period isporuke se metal kupuje. Siguran sam da se ne radi o manipulaciji već o elementarnom neznanju kada je u pitanju ova problematika i čudi me da niko od saradnika nije skrenuo pažnju ministru Kavariću na ovo. Strategija i perspektiva KAP-a ne može se planirati na osnovu pogrešnih i nepouzdanih informacija i prognoza. Uostalom, nedostatak pouzdanih informacija tokom proteklih godina, kao i njihovo nekorišćenje i kada su bile dostupne, je najvećim dijelom i doprinio sadašnjoj situaciji u KAP-u, zaključio je Đukanović. Cijena aluminijuma na LME-u juče je iznosila 1971 dolara po toni. P.Z.

 

Portal Analitika