Region

BiH: Kiša i naglo otapanje snijega izazvali poplave

poplavebih
Jaka kiša, koja od prošle noći pada u gotovo cijeloj Bosni i Hercegovini izazvala je poplave u trebinjskim naseljima i u Sarajevu, gdje se na Ilidži izlila rijeka Bosna.

BiH: Kiša i naglo otapanje snijega izazvali poplave
Portal AnalitikaIzvor

Na najugroženijim mjestima postavljaju se barijere od pijeska, a snažna bujica u Banjevici kod Trebinja poplavila je podrume više kuća i nanijela veće količine šljunka i pijeska.
Poplave su juče zahvatile Miliće, Srebrenicu i Bratunac.
Snijeg koji se naglo otopio i kiša koja neprestano padala uzrokovali su izlivanje reka Križevica i Jadar.
Poplavljeni su pomoćni objekti i nekoliko kuća, a mještani pokušavaju da spasu stoku, javili su banjalučki mediji,a prenosi Tanjug.
Najkritičnija situacija je u naseljima Pobuđe u opštini Bratunac i Potočarima kod Srebrenice.
U Milićima su poplave srušile pomoćne mostove, a mještani naselja Dubnica dežuraju oko svojih kuća. Civilina zaštita je na terenu.
Na Ilidži, u naselju Osijek, izlile su se rijeke Bosna, Zujevina i Željeznica, kao i Miljacka od zgrade Većnice.
Član Vatrogasnog društva Ilidža Nijaz Imamović izavio je da se stanje sinoć pogoršalo i da je u večernjim satima rijeka Bosna još u porastu.
„Ponudili smo evakuaciju nekoliko objekata koje je okružila voda, ali do sad niko nije hteo izaći iz objekata. Saobraćajnica od Bojnika prema Osijeku je zatvorena. Korito rijeke Bosne izlilo se na više lokaliteta, spojilo se sa Doglodima i taj dio je kompletan poplavljen“, rekao je Imamović, javili su bosanski mediji.
Imamović je kazao da su ekipe stalno na terenu, dodajući da, iako postoji nekoliko poplavljenih objekata, do sada niko nije evakuisan.
„Na terenu se nalaze strukture Civilne zaštite opštine Ilidža, a direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo gospodin Kovač trenutno je sa nama i upravo se spremamo za obilazak“, naglasio je Imamović.

Portal Analitika