Društvo

Granični policajci traže 40.000 eura za prekovremeni i noćni rad

29dbr
Granični policajci iz Herceg Novog, njih 42, obratili su se  Ministarstvu pravde i predsjednici Vrhovnog suda, nezadovoljni odugovlačenjem postupka koji se pred crnogorskim sudovima vodi od marta 2007. godine.

Granični policajci traže 40.000 eura za prekovremeni i noćni rad
Portal AnalitikaIzvor

Oni su tužili državu Crnu Goru i MUP, kao poslodavca, jer im nije isplaćen dio zarade za prekovremeni, rad noću i u dane praznika od 2006. do 2007. Pojedinačno im se duguje od 800 do 1.000 eura. Ovaj radni spor traje šest godina, uprkos tome što je više od 90 odsto službenika policije Crne Gore sudskim putem dobilo zarađena potraživanja.

-To je jedina tužba u Crnoj Gori koja se još vodi pred sudovima, a da joj se ne nazire kraj – kaže se u dopisu graničnih policajaca.

Dva puta je Osnovni sud u Herceg Novom donosio presude u njihovu korist i dva puta  ih je Viši sud poništavao iako su desetine sličnih tužbi službenika policije realizovane u njihovu korist.

Sumnjaju da je u  pitanju „lični motiv“ sudije izvjestioca. S obzirom da je u decembru 2012. donešena i treća presuda u njihovu korist i da po zakonu više ne postoji mogućnost vraćanja predmeta prvostepenom organu, ostaje da Viši sud u Podgorici donese presudu. Policajci traže izuzeće sudije izvjestioca, člana sudskog vijeća Dejana Dragovića.

-Dva puta je presuda Osnovnog suda Herceg Novi ukidana bez razloga. Prvi put se sudija izvjestilac pozvao na nepostojeći zakon o platama u vanprivredi, koji je prestao da važi prije 15 godina, a drugi put je ukinuo presudu jer navodno ne razumije zašto se prekovremeni sati uvećavaju 40 odsto, umjesto da se računaju u procentu  40 odsto od osnovice. To su jako bizarna obrazloženja -  objasnio je razloge za ukidanja presuda pravni zastupnik policajaca, advokat Jovan Pejović.

On kaže da je  u posljednje dvije godine njegov utisak, a da je to uvjerenje i brojnih advokata koji su donedavno bili sudije, da crnogorskim sudovima kruže direktive da se “tužbe protiv države usporavaju zbog krize i zaštite budžeta”.

Sa druge strane i policajci su sve nervozniji, jer su većina podstanari i sve teže žive.

Pravni zastupnik 42 policajca, advokat Jovan Pejović, saopštio je da je do sada oko 200 policajaca iz Boke i Budve, koje je on zastupao od 2001. do 2009. godine, sudskim putem naplatilo svoja potraživanja po ovom osnovu, a da samo grupa graničnih policajaca nije. On je dodao da su se prije dva mjeseca obratili Višem sudu urgencijom za postupanje u radnom sporu, tražeći da taj predmet dobije prioritet, ali da odgovor do danas nije stigao. Zato su policajci odlučili da pošalju pismo Ministarstvu pravde i predsjednici Vrhovnog suda.

Izvor:Pobjeda.me

Portal Analitika