Region

Građanima BiH zabranjen pristup onlajn klađenju

1502-kockanje
R
egulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) naredila je svim internet provajderima u Bosni i Hercegovini da zabrane pristup stranim internet stranicama za onlajn klađenje – prenosi bosanski portal Klix.

Građanima BiH zabranjen pristup onlajn klađenju
Portal AnalitikaIzvor

Po zahtjevu Ministarstva finansija BiH i Poreske uprave, RAK je, naredila internet provajderima da onemoguće usluge klađenje i igara na sreću kako bi spriječili korisnike da pristupe stranicama za onlajn klađenje.

Kazne za nepoštovanje ove naredbe kreću se od 1.000 do 50.000 KM, a rok za njenu primjenu je 30 dana. Postavlja se pitanje da li je u pitanju cenzura?

Kako prenosi portal Klix.ba, u Evropskoj uniji i zemljama regije onlajn klađenje je zakonski uređeno. Na primjer, u Hrvatskoj, prema Zakonu o igrama na sreću, onaj koji priređuje klađenje putem interaktivnih prodajnih kanala onlajn igranja plaća godišnju naknadu u iznosu od tri miliona kuna.

I u Srbiji su pokušali uvesti ovakav vid cenzure. Ministarstvo finansija Srbije tražilo je od provajdera da zabrane pristupe stranim stranicama za onlajn klađanje. No, Republička radiodifuzna agencija se proglasila nenadležnom te takva vrsta cenzure interneta nije uspjela u Srbiji.

Foto: preuzeto sa – klix.ba

Portal Analitika