Abiznis

Prvi potez za suzbijanje sive ekonomije: Povećanje minimalne zarade na 200 eura

euroslajd
P
rvi potez Vlade i Komisija za suzbijanje sive ekonomije biće povećane minimalne zarade za sadašnjih 147,6 na 200 eura, potvrđeno je Portalu Analitika iz Vlade.

Prvi potez za suzbijanje sive ekonomije: Povećanje minimalne zarade na 200 eura
Portal AnalitikaIzvor

- Taj predlog biće upućen Socijalnom savjetu na razmatranje, kazano je Portalu Analitika iz Vlade. U sindikatima su voljni da podrže takav predlog Komisije, dok u udruženjima poslodavaca smatraju da treba povećati minimalnu zaradu ali ne na iznos od 200 eura.

U Vladi još ne znaju koliko će se novca u državnu kasu sliti ovom mjerom, jer analize još nijesu rađene. Javna je tajna da dio poslodavaca uplaćuje doprinose na minimilac odnosno na 147,6 eura, a sada će morati da doprinose obračunavaju na 200 eura. Procjenjuje se da oko 50 hiljada (!) zaposlenih u Crnoj Gori prima plate po principu „pola na ruke, pola preko računa“. Time je državna kasa oštećena za oko 60 miliona eura na godišnjem nivou. Međutim, radi se samo o nezvaničnim procjenama Vlade budući da do sada, nije rađena studija koja bi pokazala približne cifre. Jedna od predloženih mjera koja ima malo šanse da prođe je da se raspon novčanih kazni sa dosadašnjih hiljadu do šest hiljada eura poveća na raspon od tri hiljade do deset hiljada eura, za kompanije. Predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović ocijenio je u izjavi Portalu Analitika da pooštravanje kaznenih odredbi neće imati nikakvog efekta, te da čak može biti i kontraproduktivno.

- Protiv smo povećanja kazni, čak se zalažemo za njihovo smanjenje. Smatramo da to neće imati efekta na poslodavce, s tim što veće kazne mogu da ugroze opstanak ranjivih firmi, naročito malih i srednjih preduzeća, kazao je Mitrović.

Portal Analitika