Zanimljivosti

VIDEO: Asteroid će proći pored Zemlje bliže od TV satelita

asteroidok
A
steroid pod nazivom 2012 DA14 su otkrili astronomi amateri u Španiji. Asteroid je veličine oko 46 metara, što je veličina olimpijskog bazena. Predviđa se da će 15. februara prići Zemlji na rastojanju od 27.520 kilometara. To će biti najbliži "susret" u zadnjih 15 godina koliko astronomi posmatraju prolazeće objekte. TV, vremenski i komunikacijski sateliti kruže oko Zemlje 800 kilometara više, a Mjesec je 14 puta dalje.

VIDEO: Asteroid će proći pored Zemlje bliže od TV satelita
Portal AnalitikaIzvor


Vrijeme u koje će asteroid najbliže proći pored Zemlje biće 8:24 sati, a pošto će tada u Evropi biti mrak astronomi amateri će  moći da ga vidje svojim teleskopima.   DA 14 će protutnjati nebom 13 km u sekundi. Pri toj brzini udarac u zemlju bi proizveo udar silom od 2,4 miliona tona dinamita. Zadnji put se to desilo 1908. godine kad je asteroid (ili kometa) eksplodirao iznad Sibira oborivši drveće u krugu od 2.150 kvadratnih kilometara.   "Iako ne bi izazvao globalnu katastrofu, ako udari u Zemlju mogao bi uticati na cijelu jednu regiju", rekla je Lindey Johnson iz NASA-inog odjela za posmatranje objekata u blizini Zemlje.

 

Prije otprilike 66 miliona godina, asteroid prečnika 10 kilometara udario je u područje danas poznatije kao Yucatan u Mexicu i doveo do izumiranja dinosaurusa i većine biljnog života na planeti.   Nešto veličine DA 14 pogađa zemlju svakih 14.000 godina.

foto: telegraph.co.uk

Portal Analitika