Zanimljivosti

Nema nemoguće misije za ove momke!

Vulverin1ok
Z
a Britanca Tima Emeta, Kanađanina Rafaela Slavinskog i Slovenca Klemena Premrla ni čuveni ledeni zid „Vulverin“, zapravo zaleđeni vodopad prepun ledenica od sedam, osam metara, više nije nikakav izazov. Zaleđeni vodopad Helmken u kanadskoj provinciji Britanska Kolumbija smatra se jednim od najvećih alpinističkih izazova u svetu, ali su oni uspjeli da ga osvoje.

Nema nemoguće misije za ove momke!
Portal AnalitikaIzvor


Jer tih 140 metara vertikalnog uspona, čiji je dobar dio i pod oštrim uglom, načičkano je ledenicama čija dužina doseže i po sedam, osam metara. Zbog svojih „ledenih kandži" je i dobio nadimak „Vulverin".



Da stvar bude još jezivija, ispod njega se nalazi rupa od 30 metara.



Međutim, tročlani međunarodni tim „lovaca na nemoguće uslove" – Britanac Tim Emet, Kanađanin Rafael Slavinski i Slovenac Klemen Premrl – savladao ga je nedavno bez većih problema.



Emet kaže da kada krenete nagore više nema nazad, jer ako se otkačite znate da nema načina da se zaustavite i da vam nema spasa. „Ovo je treća godina zaredom da dolazim i postaje sve bolje. Jednostavno je strava", ističe Britanac.



Vulverin-2

Kanadski fotograf Viktor Skupinski je ovoga puta išao sa njima i „zamrzao u vremenu" fantastične kadrove hrabrih momaka.



„Izgledao je veliko iz daljine, međutim njegovu pravu veličinu sam sagledao tek kada sam stao na liticu pored vodopada", napisao je Slavinski na sajtu za avanturiste Outer Local.



Na „Vulverinu“ se vrlo često prkosi gravitaciji, odnosno djelovi uspona su pod oštrim uglom


Kanađanin Vil Ged, koji je ranije osvojio „Vulverin", potvrdio je Emetove reči: „Ne postoji ništa što se može uporediti sa ovim".

tekst i foto: RTS.rs

Portal Analitika