Zanimljivosti

Solarna oluja ide ka Zemlji

sunce_erupcijaok
Eksplozija u sunčevoj atmosferi 9. februara izazvala je erupciju uperenu pravo ka Zemlji. Ova solarna oluja je klase C2.4, pa neće ugroziti strujnu mrežu na Zemlji, satelite ili astronaute u svemiru, ali bi mogla da uzrokuje pojavu polarne svjetlosti. Kada je uperena ka Zemlji može da stigne do naše planete za jedan do tri dana.

Solarna oluja ide ka Zemlji
Portal AnalitikaIzvor


Solarna erupcija, odnosno izbacivanje koronalne mase (CME), dogodila se  9. februara u 7.30 sati GMT. Talas nabijenih čestica kreće se ka Zemlji brzinom od skoro 2,9 miliona kilometara na sat,, saopšteno je iz američke svemirske agencije NASA, prenosi je portal “Spejs”.



Erupciju na Suncu fotografisala je Solarna i heliosferna opservatorija (SOHO), zajednička misija NASA-e i Evropske svemirske agencije (ESA).



Izbacivanje koronalne mase je erupcija nabijenog solarnog materijala koji "ispaljuje" solarne čestice u svemir. Kada je uperena ka Zemlji može da stigne do naše planete za jedan do tri dana.



“U prošlosti su CME ovakve jačine imale malo efekta. Ova erupcija može da uzrokuje polarnu svetlost, ali je malo vjerovatno da će poremetiti električne sisteme na Zemlje, GPS ili satelitske komunikacione sisteme”, naveli su zvaničnici NASA u saopštenju.



Sunce je trenutno u aktivnom periodu svog 11-godišnjeg ciklusa, čiji se vrhunac očekuje ove godine. Ovo je 24. solarni ciklus.

tekst i foto: B92

Portal Analitika