Politika

SNS: Nikolić i Dačić da se izjasne o kandidaturi

snsnsn
Srpski nacionalni savjet (SNS) uputiće sjutra otvoreno pismo predsjedniku i premijeru Srbije Tomislavu Nikolići i Ivici Dačiću, sa zahtjevom da se odrede da li Srbi na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori treba da imaju svog kandidata.
SNS: Nikolić i Dačić da se izjasne o kandidaturi
Portal AnalitikaIzvor

SNS, kako su podsjetili u saopštenju, insistira na inicijativi da srpski narod u Crnoj Gori ima svog predsjedničkog kandidata.


- Kao što je poznato sva trojica do sada prijavljenih kandidata za predsjednika su po nacionbalnosti Crnogorci i njih nijedan problem srpskog naroda ne dotiče. Predsjedničkom kampanjom bez učešća kandidata srske nacionalnosti stekao bi se utisak da Srba u Crnoj Gori nema ili da su svi njihovi problemi riješeni - kazali su iz SNS-a.


Oni su podsjetili da prema podacima sa posljednjeg popisa u Crnoj Gori živi 30 odsto Srba, a da ih po pokazateljima pripadnosti Srpskoj pravsoslabnoj crkvi i srpskom jeziku ima 40 odsto.


Iz SNS su rekli da je odgovornost političkih stranaka koje pretežno glasa Srpski narod ogromna, zbog neisticanja kandidature na izborima.


- Jer se neće čuti kakav je odnos skoro polovine stanovnika, odnosno Srba, prema evropskim integracijama, NATO-u, Kosovu, Srpskoj pravoslavnoj crvi, odnosu Crne Gore sa Srbijom i Republikom Srpskom, nacionalnim simbolima, statusu i pravima Srba u Crnoj Gori - kaže se u saopštenju.


Zato će SNS, kako su najavili, sjutra uputiti otvoreno pismo najvišim institucijama Srbije-predsjedniku

Tomislavu Nikoliću

i premijeru

Ivici Dačiću.

- Sa zahtjevom da se jasno odrede da li je nacionalni interes Srba u Crnoj Gori, da u vremenu očigledne asimilacije kada je samo za osam godina nestalo više od 20 hiljada Srba, da imaju svog kandidata na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori - zaključuje se u saopšte

Portal Analitika