Region

HRVATSKA: Nakon mlijeka, iz prodaje povučena i tunjevina „RIAL“

0902tuna1
Iz hrvatskog Ministarstva poljoprivrede saopšteno je kako je iz prodaje povučena RIAL-ova tunjevina u salamuri (komadi), pakovanje od 160 g, s rokom upotrebe do oktobra 2015. godine. HRT prenosi kako je Uprava za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja Hrvatske utvrdila da su u tom proizvodu povećane količine histamina.

HRVATSKA: Nakon mlijeka, iz prodaje povučena i tunjevina „RIAL“
Portal AnalitikaIzvor

- Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebno za osobe netolerantne na histamin i proizvode od ribe, kao i djecu i trudnice. Uvoznik u Hrvatskoj, kompanija „Konzum“, počela je da sprovodi mjere povlačenja spornih proizvoda s tržišta, i najavila sprovođenje mjera obavještavanja potrošača o spornom proizvodu putem medija - stoji u saopštenju hrvatskog Ministarstva.

Prekomjernim unosom ribe i proizvoda od ribe kontaminirane oslobođenim histaminom, konzument se izlaže riziku koji može dovesti i do nastanka akutnih alergijskih reakcija. Ljudski organizam može da podnese relativno velike količine histamina, jer se oko 95% razgradi kroz probavni sistem crijevne flore. Trovanje hranom izazivaju količine od 60 do 100 mg histamina na 100 g konzumirane ribe, a simptomi se javljaju 10 minuta do tri sata nakon konzumiranja sumnjive namirnice. Oni uključuju: pečenje i suvoću u ustima, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje i dijareju.

Podsjećamo, u Hrvatskoj, a zatim i Crnoj Gori, zbog aflatoksina su povučena određena pakovanja Dukatovog i Vindijinog mlijeka.

Foto: danas.net.hr

Portal Analitika