Region

U centru Ljubljane više od deset hiljada demonstranata

0802ljubljana
Na protestu u centru Ljubljane, koji su organizatori nazvali Treći opšteslovenački ustanak, dana se, prema procjenama policije, okupilo više od deset hiljada ljudi.

U centru Ljubljane više od deset hiljada demonstranata
Portal AnalitikaIzvor

Policija je rano poslijepodne zaštitila zgrade parlamenta i vlade u centru Ljubljane, a Kongresni trg, gdje se održava protest, nadgleda se i iz helikoptera, prenosi Mina.

Kako prenose slovenački mediji, na protestu se čuju poruke protiv vlade, zahtjevi za ostavke vodećih političara, među kojima premijera Janeza Janše, gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića i poslanika slovenačkog parlamenta.

Demonstranti, između ostalog, iskazuju nezadovoljstvo i zbog Janšine tvrdnje da iza protesta posljednjih meseci stoji stara ljevičarska elita koja želi da sruši njegovu vladu, i da se treba suprotstaviti "ljevičarskom fašizmu".

Janša je to kazao u video poruci svojim pristalicama, koje su se danas prijepodne okupile na skupu podrške njegovoj vladi u centru Ljubljane.

Prema navodima organizatora, na tom skupu okupilo se oko 12 hiljada ljudi, dok slovenačka policija procenjuje da ih je bilo oko devet hiljada.

foto: aljazeera.net/balkans

Portal Analitika