Kultura

Perović, David i Debeljak u žiriju za Njegoševu nagradu

0802minkul
Akademik Sreten Perović, i poznati pisci Filip David i Aleš Debeljak članovi su međunarodnog žirija za dodjelu Njegoševe nagrade, rečeno je iz Minstarstva kulture.

Perović, David i Debeljak u žiriju za Njegoševu nagradu
Portal AnalitikaIzvor

Tako je Vlada odlučila na današnjoj sjednici, u skladu sa Zakonom o državnim nagradama, a na prijedlog Ministarstva kulture. Kako se ističe u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika, žiri će naredne četiri godine činiti akademik Zdenko Lešić iz Bosne i Hercegovine, prof. dr sc Svetlozar Igov iz Bugarske, akademik Katica Ćulavkova iz Makedonije, prof. dr Aleš Debeljak iz Slovenije, prof. Filip David iz Srbije, prof. dr Vlaho Bogišić iz Hrvatske i naš akademik Sreten Perović.

U kratkim biografijama članova žirija, podsjeća se Filip David je svakako jedan od najpoznatijih srpskih književnika, utemeljivač nezavisne književne asocijacije Forum pisaca, a pored pripovjedaka i romana, napisao je i više dramskih i filmskih scenarija.

Crnogorska književna publika svakako poznaje opus prof. dr Aleša Debeljaka, slovenačkog pisca, pjesnika, esejista i prevodioca, jednog od vodećih srednjeevropskih pjesnika. On je i profesor na odsjeku za kulturologiju i vodi Centar za proučavanja kulture na Univerzitetu u Ljubljani.

- Sreten Perović, književnik, kritičar i teatrolog, akademik Dukljanske akademija nauka i umjetnosti i Makedonske akademije nauka i umjetnosti, je pjesnik, prevodilac i urednik tridesetak antologija crnogorske poezije – navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Zdenko Lešić je književni kritičar, esejist, prevodilac, romansijer i profesor teorije književnosti iz Sarajeva. Svetlozar Igov je bugarski književni kritičar i istoričar, esejista, romansijer, pjesnik, prevodilac, član PEN-a i profesor slavistike. Prevodio je na bugarski brojne srpske pisce, a posebno se bavio djelom Iva Andrića. Makedonska pjesnikinja, teoretičarka književnosti, književna kritičarka, esejistica i prevodilac Katica Ćulavkova je univerzitetski profesor i potpredsjednik svjetskog PEN Centra. Takođe je jedno od najeminentnijih imena savremene makedonske književnosti i nauke o književnosti. Prof. dr Vlaho Bogišić je direktor renomiranog Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“ u Zagrebu, član Društva hrvatskih književnika, autor brojnih naučnih i stručnih radova, a na Filozofskom fakultetu u Puli predaje hrvatsku književnost.

Portal Analitika