TV / Film

Počinje Berlinski filmski festival

07berlinaleok
P
remijernom projekcijom filma "Grandmaster" hongkonškog režisera Vonga Kar Vaija večeras u Berlinu počinje 63. međunarodni filmski festival, najavljuju agencije. Na festival će se do 17. februara za nagrade takmičiti 19 filmova, od visokobudžetnih holivudskih naslova do novih radova evropskih filmskih veterana i filmskih prvijenaca.

Počinje Berlinski filmski festival
Portal AnalitikaIzvor

Žanrovski raznolika konkurencija donosi i novi film američkog reditelja Stivena Soderberga, koji se u psihološkom trileru "Nuspojave", u kojem glume Džad Lou, Runi Mara i Ketrin Zita Džons, bavi spletkama farmaceutskih kompanija.

Društveno je angažovan i film Gasa van Santa "Obećana zemlja", u kojem je Met Dejmon u ulozi predstavnika velike korporacije mora nagovoriti stanovnike malog američkog gradića da dopuste eksplaotaciju plina na njihovoj zemlji, ali i suočiti se sa vlastitom savješću.

U tri filma glume francuske dive - Izabel Iper je časna sestra u drami "Kaluđerica", Žiliet Binoš je pjesnikinja u biografskoj priči "Kamil Klodel 1915", dok je Katrin Denev u filmu "Na moj način", u ulozi napisanoj samo za nju, šezdesetogodišnjakinja željna novog početka.

Austrijski redatelj Ulrih Zidl u Berlin dolazi sa posljednjim dijelom svoje trilogije, filmom "Raj: Nada" o trinaestogodišnjakinji koja provodi ljeto u kampu za debelu djecu. Zabranjivani iranski autor Jafar Panahi predstaviće se sa filmom "Spuštena zavjesa", a poljska rediteljka Malgoška Zumovska u filmu "U ime..." obrađuje tabu temu homoseksualaca među sveštenicima.

Dio službenog programa, koji ukupno obuhvata 24 filma, neće se takmičiti za Zlatne i Srebrne medvjede. Među njima su "Tamna krv" Džordža Sluizera, koji je autor dovršio nakon dvadeset godina jer je River Finiks tokom snimanja iznenada umro, kao i "Noćni voz za Lisabon", ekranizacija istoimene knjige Paskala Mersiera, u kojoj glumi Džeremi Ajrons.

Tu je i romantični film "Prije ponoći" Ričarda Linklatera, u kojem Itan Hok i Džuli Delpi, koji su se zaljubljivali u prethodna dva nastavka ("Prije svitanja" i "Prije sumraka"), sada provode odmor sa kćerima u Grčkoj.

U iščekivanju Kanskog filmskog festivala dašak glamura na berlinskom crvenom tepihu daće Leonardo di Kaprio, Džeremi Ajrons, Klint Istvud i Dženifer Lopez.

Portal Analitika