Zanimljivosti

Pogledajte "Čovjeka od milion dolara"!

tehnoCovjek
B
ionički čovjek, koga su naučnici uspjeli da naprave korišćenjem tehnički najsavršenijih udova i organa koji su sakupljeni iz laboratorija širom svijeta, predstavljen je javnosti u Muzeju nauke u Londonu.

Pogledajte "Čovjeka od milion dolara"!
Portal AnalitikaIzvor

Čovjek je sastavljen od vještačkih udova, sintetičke krvi i robotskih ekstremiteta koji vjerno oponašaju ljudske pokrete, a može i da priča. Ovaj poduhvat naučnici su objasnili time da su željeli da vide koliko daleko su stigli u pokušajima da iskopiraju ljudske organe, koji bi u budućnosti možda mogli da poboljšaju određene djelove ljudskog tijela ili da ih potpuno zamijene.

Tako bi u slučaju da vam otkaže neki organ u tijelu, za koji je potrebna transplantacija, mogao biti korišćen vještački organ, ako u tom trenutku ne postoji davalac istog, nadaju se naučnici.

Ovo bi u budućnosti zaista moglo da bude revolucionarno otkriće koje bi medicini dalo sasvim nove mogućnosti, ali se u javnosti već mogu čuti i primjedbe i dileme da bi to možda moglo da dovede i do zloupotreba, poput stvaranja monstruma u priči o doktoru Frankenštajnu.

Za sada jedini organ koji naučnici ne uspijevaju da u potpunosti repliciraju jeste ljudski mozak koji je sačinjen iz miliona neurona, a cijeli poduhvat koštao je blizu milion dolara.

Pogledajte predstavljanje "Čovjeka od milion dolara":

Portal Analitika