Region

Konačna presuda za četvoro optuženih za ubistvo Pukanića

pukanicok
Vrhovni sud Hrvatske donio je danas konačnu pravosnažnu presudu četvorici od ukupno šest optuženih za ubistvo Iva Pukanića i Nika Franjića 2008. u centru Zagreba.

Konačna presuda za četvoro optuženih za ubistvo Pukanića
Portal AnalitikaIzvor

Vrhovni sud, kao sud trećeg stepena, odlučivao je o žalbama koje su Robert Matanić, Željko Milovanović, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović zvani Kardinal uložili na prošlogodišnju presudu vrhovnog suda.

Konačnu presudu nisu željeli objaviti prije nego što o njoj obavijeste strane u postupku. Vrhovni sud već je ranije potvrdio kazne dugotrajnog zatvora četvorici optuženika, ali su imali pravo žalbe jer se radilo o kaznama većim od 20 godina. Na današnju odluku Vrhovnog suda više nema prava žalbe pa će ona biti konačna.

Vrhovni je sud djelomično prihvatio žalbu Slobodana Đurovića. Za kazneno djelo podsticanja na udruživanje za počinjenje kaznenog djela utvrđena mu je kazna zatvora u trajanju od tri godine, umjesto ranije kazne od pet godina.

Istovremeno, sudsko vijeće prihvatilo je po drugostepenom sudu utvrđenu kaznu dugotrajnog zatvora od 22 godine za kazneno djelo podsticanja na teško kazneno djelo ubistva iz koristoljublja. U konačnom, Đurović je osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 23 godine. Pravosnažnom presudom bio je osuđen na 25 godina zatvora.

U ostalom dijelu Đurovićeva žalba, te u cijelosti žalbe Matanića, Milovanovića i Gudurića, odbijene su kao neosnovane i potvrđena je presuda drugostupanjskog suda. Podsjetimo, Željko Milovanović osuđen je na maksimalnih 40 godina zatvora, Robert Matanić na 35, a Bojan Gudurić na 33 godine zatvora.

Ustavna tužba na konačnu presudu za ubojstvo Pukanića

Nakon što je Vrhovni sud objavio konačnu presudu, presudu u trećem stepenu  za ubistvo Pukanića, advokat optuženog Slobodana Đurovića, Rajko Mlinarić najavljuje da će se obratiti Ustavnom sudu.

„Slobodanu Đuroviću
Vrhovni je sud kaznu smanjio sa 25 na 23 godine zatvora. Nismo zadovoljni ni s tom presudom iako je manja, komentarisao je odmah po objavi presude Mlinarić. Iako se stalno prigovara sporosti pravosuđa, u ovom je predmetu bio veliki zaokret i vrlo brzo suđenje, kaže Mlinarić i zaključuje da suđenje nije bilo pošteno. Dogodilo se potkopavanje vladavine prava, a Vrhovni sud nije poštovao zakonitost, objektivnost i jednakost stranaka u postupku, nizao je primjedbe advokat.

"Jer se kroz cijeli postupak Sud, osobito prvi, ponašao kao tužiteljev saveznik na putu do osuđujuće presude. Izgledalo je kao da je to njihov zajednički cilj. A kad se tako provodi suđenje odbrani je unaprijed oduzeta svaka šansa za pošteno suđenje" - rekao je Đurovićev branitelj.

Cijeli predmet počiva samo na iskazu jednog čovjeka, krunskog svjedoka Tomislava Marjanovića koji je trgovao sa Sudom, a dokazano je da je iznosio neistine, kaže Mlinarić..

"Posljedica je evidentna, Đurović je osuđen na 23 godine zatvora što je za njegovu dob kao doživotan zatvor, a nije učestvovao u tome i nema objektivnih dokaza", kazao je Mlinarić.

Otkrio nam je svoj sljedeći potez, jedini mogući nakon potvrđene pravosnažne presude i najavio tužbu Ustavnom sudu, ukazujući na brojnost povrijeđenih ustavnih i ljudskih prava.

„Očekujemo da će se prepoznati svi propusti i da će se konačno postići pravda i da će Ustavni sud ukinuti prethodne presude", zaključio je advokat.

 

(index.hr)

Portal Analitika